0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Zilver schoonmaken

met soda of dreft

Om uw sieraden schoon te houden, kunt u zo nu en dan uw zilver schoonmaken met soda of u kunt ook uw zilver schoonmaken met Dreft. Doe het echter niet te vaak. Een regelmatige onderhoudsbeurt bij de juwelier houdt uw sieraden langer mooi. Toch even een quick fix? Doe het dan zo!

Er zit een zwart laagje op uw zilveren sieraden?

Vaak krijgen zilveren sieraden na verloop van tijd een zwart laagje. Dit komt door een chemische reactie van zilver met waterstofsulfide. Eigenlijk is het een heel natuurlijk proces en het heeft zelfs een benaming: oxidatie. De ene keer gaat het wel wat sneller dan de andere keer. Dit komt door verschil in luchtvochtigheid waar u woont (en per seizoen) en de zuurtegraad van uw huid. Daarnaast kunnen sieraden ook wat vuil bevatten van het vet dat van uw huis afkomstig is.

Om uw zilveren sieraden mooier te laten glimmen, doet u er goed aan ze zo nu en dan schoon te maken. Zilver schoonmaken met Dreft en/of zilver schoonmaken met soda kan allebei. Overigens kunt u uw sieraden ook al opfrissen met zilverpoetsdoekjes. Liever een grote onderhoudsbeurt zodat u sieraad er weer als nieuw uitziet? Plan dan een afspraak, zodat we uw sieraad kunnen onderhouden.

Zilver schoonmaken met Dreft

We beginnen bij het ontvetten van uw sieraden en vanwege de krachtige werking kunt u het beste uw zilver schoonmaken met Dreft. Een ander afwasmiddel kan ook, maar Dreft is beter in ontvetten.

Maak een badje van lauwwarm water en een theelepel Dreft. Voeg ook een theelepel zuiveringszout toe. Leg uw zilver minimaal 5 en maximaal 10 minuten in het badje. Daarna doet u er goed aan het sieraad te poetsen met een oude tandenborstel, dan kunt u ook de randjes bereiken. Let wel op dat deze niet te hard is, anders krijgt u krassen. Spoel af en maak droog met een schone doek.

Heeft u sieraad een steen? Let dan goed op! Het kan zijn dat de steen niet tegen water of schoonmaakmiddel kan. De steen kan breken of in ieder geval een beetje dof worden. Dat zou zonde zijn!

Zilver schoonmaken met soda

Uw zilver schoonmaken met soda heeft als effect dat het zwarte laagje verdwijnt. Het is een proces dat u met zorg moet uitvoeren, anders heeft het niet het gewenste effect.

Maak het zilver eerst goed schoon met een zilverpoetsdoek of eventueel met Dreft zodat het zilver goed is ontvet. Vul dan een bakje met heet water met op de bodem een velletje aluminiumfolie. Dit dient u met de matte zijde naar boven te leggen. Vervolgens strooit u er wat soda op (roer eventueel even zodat klontjes zijn opgelost). Leg dan uw zilver op het aluminium. Leg het er echt op en zorg ervoor dat het contact maakt. Na een kwartier draait u het zilver om en laat u het nog even liggen. Spoel daarna goed af met koud water en droog na met een gladde schone doek. Het kan wat naar zwavel ruiken, dat is de geur die vrijkomt bij dit proces en is dus net zo natuurlijk als het oxideren zelf.

Ook hier moet u goed oppassen met sieraden met stenen, deze kunnen door het zout van de soda worden aangetast. Heeft u een sieraad waar sowieso donkere delen in zitten? Sla het schoonmaken met soda dan over. De donkere delen zullen lichter worden en dat is in dit geval niet de bedoeling.

Tip: Er zijn ook speciale middelen te verkrijgen die u helpen bij het onderhouden van uw zilver. De middelen van Hagerty zijn bij ons favoriet. Ze zijn namelijk zeer goed en ook niet duur. Uw goud schoonmaken en onderhouden? Ook dan kunt u Hagerty gebruiken.

Bestel de schoonmaakmiddelen van Hagerty

eenvoudig in onze webshop

Zilveren sieraden langer schoon houden

Uw zilveren sieraden onderhouden doet u door ze zo nu en dan goed schoon te maken en door ze te laten onderhouden bij de juwelier. Daarnaast zijn er ook een aantal maatregelen die u kunt nemen om u sieraden zo goed mogelijk te verzorgen.

  • Wanneer u gaat sporten kunt u uw sieraden beter thuis laten. Zweet zorgt ervoor dat het oxidatie proces wordt versneld. Zwemmen in de zee of in een zwembad komen uw sieraden ook niet ten goede.
  • Doe uw sieraden ‘s nachts af. Ook dan transpireert u en dus treedt oxidatie sneller op. Wacht de volgende dag met het omdoen van uw sieraden tot uw haar en make-up goed zit. In de producten die u gebruikt kunnen stoffen zitten die een nadelig effect hebben op uw sieraden.
  • Bent u ziek? Waarschijnlijk vindt u het dan sowieso niet prettig om sieraden te dragen, maar ook voor uw sieraden zelf is het beter ze even af te doen. Ook weer in verband met transpiratie.
  • Bent u bezig met de grote schoonmaak of wilt u even de afwas doen? Doe uw sieraden af. Schoonmaakmiddelen kunnen het zilver aantasten. Dit geldt overigens ook voor handzeep.
  • Voorkom zoveel mogelijk het contact met zwavel. Misschien staat u er niet bij stil, maar elastiek, rubber en eieren zijn zwavelhoudende producten en die zorgen dat de oxidatie wordt versneld.

Naast het schoonmaken van uw sieraden en de jaarlijkse onderhoudsbeurt bij de juwelier, zijn er nog een paar manieren hoe u uw zilveren sieraden kunt onderhouden.

U kunt bij ons terecht voor sieraden reparaties en het onderhoud van uw sieraden. Maak daarvoor een afspraak. Hopelijk tot ziens bij Juwelier Jos! 

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.