0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Wat is zilver?

Zilveren sieraden, bijna iedereen kent ze of draagt ze. Maar wat is zilver nu precies? Waar komt het vandaan en hoe komt het om onze handen en polsen terecht? We geven u graag het antwoord op deze vragen.

Zilver als edelmetaal

Zilver is een scheikundig element dat in de natuur in zuivere vorm voorkomt maar ook als bijproduct bij de winning van koper, lood en zink. Het fijnste zilver is voor 99,9% puur zilver, maar in deze vorm is het te zacht om verwerkt te worden als sieraad. Daarom worden er voor de bewerking andere metalen toegevoegd om het zilver harder en duurzamer te maken.

Zilver is een zacht edelmetaal dat veel in sieraden wordt gebruikt. Bovendien ziet men het ook veel in gebruiksvoorwerpen zoals bestek, kannen, fotolijsten, schalen en kandelaars. Het is ook een lange tijd gebruikt als betaalmiddel. Tegenwoordig is zilver een zeer belangrijk bestanddeel van de foto-industrie en door zijn goede elektrische geleiding wordt zilver in veel elektronische apparaten gebruikt.

Iedereen heeft zilver in huis. Zilver is de basis voor het maken van spiegels en die hebben we allemaal thuis, alhoewel tegenwoordig vaak ook aluminium gekozen wordt in plaats van zilver.

Zilver is minder zeldzaam dan goud. Het wordt vaker in de natuur gevonden, niet alleen als onderdeel van neerslag van ertsen die lood, goud of koper bevatten. Maar ook als bijproduct bij het omsmelten van bepaalde legeringen. De prijzen van zilver zijn dus ook lager dan die van andere edelmetalen zoals goud en Platina.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.

Waar komt zilver vandaan?

De grootste zilvermijnen bevinden zich op dit moment in Peru, de Verenigde Staten, Mexico en Canada. In Europa is Polen één van de weinige landen waar zilver wordt gewonnen.

Is het zilver in elk land hetzelfde?

Nee, zilver is niet in elk land hetzelfde qua samenstelling. In Nederland worden drie soorten zilver gevoerd, dat wil zeggen, zilver met 3 verschillende zilvergehalten (het percentage van zilver in de legering).

asring met zichtbare as in zilver

trouwringen in zilver

Wat is Sterling zilver?

Sterling Silver is de internationaal gebruikte naam voor eerste gehalte zilver, dus zilver met een percentage van 92,5%.

De Engelsen hebben aan de eerste gehalte zilver een andere naam aan gegeven; Standard Silver. Omdat het Sterling zilver met het eerste gehalte zilver het meest ‘standaard’ verkochte gehalte is qua zilver en dus ook het meeste voorkomt.

925 (Sterling zilver)

Het eerste gehalte bestaat uit 92,5% puur zilver gecombineerd met 7,5% koper. Deze combinatie wordt het meeste gebruikt voor zilveren sieraden en deze worden dan gestempeld met .925. Bij dit gehalte is de kleur van het zilver mooi wit en is goed te bewerken. Vrijwel alle sieraden in Nederland hebben het gehalte 925 zilver.

In Peru wordt meestal gewerkt met .950 zilver. Dit zilver is nog iets witter en nog hard genoeg om te worden verwerkt in sieraden.

835

Het tweede gehalte zilver dat in Nederland gebruikt wordt heeft een percentage van 83,5% puur zilver samen met 16,5% koper. Deze combinatie is niet zo wit en wordt in Nederland veel minder gebruikt in sieraden. De sieraden wordt dan gestempeld met .835.

800

Het derde gehalte zilver dat in Nederland toegepast wordt is 80% zilver met 20% koper. Deze combinatie wordt hoofdzakelijk toegepast voor gebruiksvoorwerpen zoals bijvoorbeeld een horlogekast. Als dit zilver gebruikt wordt, wordt het bestempeld met .800.

Verzilverd

Veel mode en goedkopere sieraden, die te koop zijn bij verschillende bijouterieën zijn verzilverd. Aan de buitenkant van de sieraden zit een dun zilver laagje en daardoor zien ze eruit alsof ze van zilver zijn, maar binnenin zijn ze bijvoorbeeld van nikkel of koper. Als het vaak zeer dunne, zilveren laagje slijt, komt het goedkopere materiaal naar voren. De prijs van een sieraad kan een indicatie zijn dat een sieraad verzilverd is. Vraag bij twijfel de verkopende partij naar het zilvergehalte.

We werken zowel met de producten die we inkopen, als de producten die we zelf maken, altijd en alleen met het .925 gehalte sterling zilver. We hebben een zeer groot assortiment van zilveren sieraden voor dames, heren en kinderen. Loopt u gerust eens binnen in onze winkel en laat u adviseren door één van onze medewerkers. Daarnaast kunt u een zilveren sieraad laten maken bij ons, die volledig voor u ontworpen en geproduceerd wordt.

 

Vreemde weetjes!

  • Zilver wordt gebruikt als metaalkleurige kleurstof in decoraties voor taarten. Het E-nummer is E174.
  • Zilver wordt ook gebruikt in buiten-fotografie, de tandheelkunde, bij het zuiveren van water, in de alternatieve geneeskunde en zelfs voor het maken van regen en verminderen van mist door middel van zilverjodide.
  • Sinds 2006 bestaat er nieuw soort zilver, ook wel Argentium 935 en 960. Het Argentium heeft minder koper zoals bij “gewoon” zilver. Het koper is gedeeltelijk vervangen door Germanium. Dit nieuwe zilver is sterker, harder, puurder en witter van kleur en is bijna vrij van oxidatie. Hierdoor verkleuren sieraden minder snel.
  • Het nadeel van Argentium is dat het moeilijker te polijsten is, maar daarentegen kan het wel beter gefuseerd (aan elkaar laten smelten van metalen zonder toevoeging) worden met een ander metaal. Bij zilver is fuseren niet mogelijk, alleen solderen.