• 24 uur per dag online bestellen
  • Veilig betalen met iDeal
  • Grote collectie
  • Winkel 6 dagen per week geopend

Vragen? Bel ons gerust op (0)182 78 63 38

Wat is zilver?

Zilveren sieraden, bijna iedereen kent het of draagt het. Maar wat is zilver nu precies? Waar komt het vandaan en hoe komt het om onze handen en polzen terecht? We geven u graag het antwoord op deze vragen.

Zilver als edelmetaal

Zilver is een scheikundig element dat in de natuur in zuivere vorm voorkomt maar ook als bijproduct bij de winning van koper, lood en zink. Het fijnste zilver is voor 99,9% puur zilver, maar in deze vorm is het te zacht om verwerkt te worden als sieraad. Daarom worden er voor de bewerking andere metalen toegevoegd om het zilver harder en duurzamer te maken.

Zilver is een zacht edelmetaal dat veel in sieraden wordt gebruikt. Bovendien ziet men het ook veel in gebruiksvoorwerpen zoals bestek, kannen, fotolijsten, schalen en kandelaars. Het is ook een lange tijd gebruikt als betaalmiddel. Tegenwoordig is zilver een zeer belangrijk bestanddeel van de foto-industrie en door zijn goede elektrische geleiding wordt zilver in veel elektronische apparaten gebruikt. 

Iedereen heeft zilver in huis. Zilver is de basis voor het maken van spiegels en die hebben we allemaal thuis, alhoewel tegenwoordig vaak ook aluminium gekozen wordt in plaats van zilver. 

Zilver is minder zeldzaam dan goud. Het wordt vaker in de natuur gevonden, niet alleen als onderdeel van neerslag van ertsen die lood, goud of koper bevatten. Maar ook als bijproduct bij het omsmelten van bepaalde legeringen. De prijzen van zilver zijn dus ook lager dan die van andere edelmetalen zoals goud en Platina.

Waar komt zilver vandaan?

De grootste zilvermijnen bevinden zich op dit moment in Peru, de Verenigde Staten, Mexico en Canada. In Europa is Polen één van de weinige landen waar zilver wordt gewonnen.

Is het zilver in elk land hetzelfde?

Nee, zilver is niet in elk land hetzelfde qua samenstelling. In Nederland worden drie soorten zilver gevoerd, dat wil zeggen, zilver met 3 verschillende zilvergehalten (het percentage van zilver in de legering).

Set trouwringen zilver met steen zirkonia

Wat is Sterling zilver?

Sterling Silver is de internationaal gebruikte naam voor eerste gehalte zilver, dus zilver met een percentage van 92,5%.

De Engelsen hebben aan de eerste gehalte zilver een andere naam aan gegeven; Standard Silver. Omdat het Sterling zilver met het eerste gehalte zilver het meest ‘standaard’ verkochte gehalte is qua zilver en dus ook het meeste voorkomt.

925 (Sterling zilver)

Het eerste gehalte bestaat uit 92,5% puur zilver gecombineerd met 7,5% koper. Deze combinatie wordt het meeste gebruikt voor zilveren sieraden en deze worden dan gestempeld met .925. Bij dit gehalte is de kleur van het zilver mooi wit en is goed te bewerken. Vrijwel alle sieraden in Nederland hebben het gehalte 925 zilver.

In Peru wordt meestal gewerkt met .950 zilver. Dit zilver is nog iets witter en nog hard genoeg om te worden verwerkt in sieraden.

835

Het tweede gehalte zilver dat in Nederland gebruikt wordt heeft een percentage van 83,5% puur zilver samen met 16,5% koper. Deze combinatie is niet zo wit en wordt in Nederland veel minder gebruikt in sieraden. De sieraden wordt dan gestempeld met .835.

800

Het derde gehalte zilver dat in Nederland toegepast wordt is 80% zilver met 20% koper. Deze combinatie wordt hoofdzakelijk toegepast voor gebruiksvoorwerpen zoals bijvoorbeeld een horlogekast. Als dit zilver gebruikt wordt, wordt het bestempeld met .800.

Verzilverd

Veel mode en goedkopere sieraden, die te koop zijn bij verschillende bijouterieën zijn verzilverd. Aan de buitenkant van de sieraden zit een dun zilver laagje en daardoor zien ze eruit alsof ze van zilver zijn, maar binnenin zijn ze bijvoorbeeld van nikkel of koper. Als het vaak zeer dunne, zilveren laagje slijt, komt het goedkopere materiaal naar voren. De prijs van een sieraad kan een indicatie zijn dat een sieraad verzilverd is. Vraag bij twijfel de verkopende partij naar het zilvergehalte.

Wij werken zowel met de producten die we inkopen, als de producten die we zelf maken, altijd en alleen met het .925 gehalte sterling zilver. Wij hebben een zeer groot assortiment van zilveren sieraden voor dames, heren en kinderen. Loopt u gerust eens binnen in onze winkel en laat u adviseren door één van onze medewerkers. Daarnaast kunt u een zilveren sieraad laten maken bij ons, die volledig voor u ontworpen en geproduceerd wordt.

Vreemd weetjes!