• 24 uur per dag online bestellen
  • Veilig betalen met iDeal
  • Grote collectie
  • Winkel 6 dagen per week geopend

Vragen? Bel ons gerust op (0)182 78 63 38

Sieraad taxatie

Tijdens een sieraad taxatie maken we een inschatting van de waarde van een object. Een reden om uw sieraad te taxeren, is omdat u graag wilt weten wat uw sieraad waard is. Het kan ook zijn dat het sieraad getaxeerd wordt om de waarde voor de verzekering vast te leggen. Ook als u een waardevol sieraad wilt doorverkopen is een taxatierapport aan te raden. Hiermee kan u aantonen dat het sieraad echt is en wat de waarde is. 

Taxatie rapport nodig? Maak direct een afspraak.

Taxatie van sieraden

Op deze pagina leest u meer over de taxatie van sieraden. De taxatie van een sieraad kan alleen uitgevoerd worden door een expert goudsmid zoals Juwelier Jos.

Doel taxatierapport

Een taxatierapport kan opgemaakt worden ten behoeve van successie, erfgenamen, verzekering, arbitrage, boedelscheiding, expertise of contra-expertise, schenking, financiering of als globale waardebepaling.

Het doel van de taxatie wordt opgenomen in het taxatierapport. Dit doel bepaalt welke waarde wordt gebruikt bij de taxatie, bijvoorbeeld: vervangingswaarde, nieuwwaarde, dagwaarde, veilingwaarde of executiewaarde. In de meeste gevallen gaat het om de vervangingswaarde van het sieraad.

 

Weetje:

De taxatiewaarde is niet gelijk aan de verkoopwaarde.

 

Inhoud taxatierapport

Voor de taxatie wordt een exacte omschrijving van het sieraad gemaakt. Daarnaast worden diverse onderdelen van het sieraad benoemd, zoals edelstenen en het gebruikte edelmetaal zoals goud, zilver en platinum. Tot slot wordt de staat van het sieraad bepaald en benoemd. Er wordt gekeken naar echtheid, stijl, ouderdom en herkomst. Daarnaast wordt er gekeken naar het soort schakel, sluiting, bruto gewicht, lengte, breedte en hoogte. Ook worden de zuiverheid, de zettingen (steekbevestiging), de stempels in het sieraad en de slijpvorm in het rapport opgenomen. Door al deze onderdelen te bepalen komt Juwelier Jos tot een opgave van de gemiddelde kosten om het sieraad te vervangen in het geval van verlies of diefstal.

Mochten er in het taxatierapport afkortingen gebruikt zijn dan moeten die in een begrippenlijst genoemd worden. Verder worden in het rapport de gegevens van de taxateur, het nummer van het taxatierapport, de gegevens van de eigenaar, de taxatiewaarde van het sieraad, de datum en eventueel een foto van het sieraad opgenomen. 

Taxatie nodig voor de verzekering? Maak direct een afspraak.

Wanneer taxeren?

Het is aan te bevelen eens in de drie jaar uw sieraden opnieuw te laten taxeren. Dit heeft te maken met de fluctuatie van de materiaalprijzen, zoals de goudprijs. Uw verzekeraar kan u hierin ook adviseren. Als u de taxatie vaker laat doen bij dezelfde taxateur, zal hij dit doorgaans tegen een gereduceerde prijs doen.

U kunt vragen om een mondelinge taxatie of een schriftelijk rapport. De taxatie of het taxatierapport is toegespitst op een enkel sieraad. Als u meerdere sieraden wilt laten taxeren ontvangt u dus meerdere taxatierapporten. 

Prijzen sieraad taxatie

De kosten van een taxatie zijn 2% van de taxatiewaarde met een minimum van €50. De uiteindelijke prijs wordt dus bepaald aan de hand van de taxatiewaarde en is per sieraad verschillend. 

Tijdsduur sieraad taxatie

Het taxeren van sieraden en het opstellen van een taxatierapport is arbeidsintensief. Daarom is de gemiddelde tijdsduur tussen de 3 en 4 weken. 

Wilt u uw sieraden laten taxeren omdat u deze wilt verkopen? We zijn ook gespecialiseerd in de inkoop van Goud en de inkoop van zilver. Om te bepalen met hoeveel karaat goud u te maken heeft, kunt u meer informatie lezen in het artikel “Wat is het verschil tussen 14, 18 en 24 karaat goud?