0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Sieraad taxatie? We verzorgen de taxatie van uw sieraden en taxatierapport

Tijdens een sieraad taxatie maken we een inschatting van de waarde van een object.

Een reden om uw sieraad te taxeren, is omdat u graag wilt weten wat uw sieraad waard is. Het kan ook zijn dat het sieraad getaxeerd wordt om de waarde voor de verzekering vast te leggen. Ook als u een waardevol sieraad wilt doorverkopen is een taxatierapport aan te raden. Hiermee kunt u aantonen dat het sieraad echt is en wat de waarde is.

Misschien wilt u alleen weten wat uw goud waard is? U kunt met onze rekentool en het gewicht van uw goud de waarde berekenen.

Op deze pagina leest u meer over de taxatie van sieraden en het taxatierapport. De taxatie van een sieraad kan alleen uitgevoerd worden door een expert goudsmid zoals Juwelier Jos.

Laat uw taxatie van sieraden uitvoeren door Juwelier Jos

Taxatie van sieraden

De taxatie van sieraden kan waardevol zijn. Niet alleen voor uzelf, zodat u weet wat uw sieraden waard zijn, maar ook voor de verzekering of bij het verdelen van een erfenis. Door een taxatie van de sieraden uit te laten voeren, ontvangt u een taxatierapport met details en de waarde van uw sieraden.

Doel taxatierapport

Een taxatierapport kan opgemaakt worden ten behoeve van successie, erfgenamen, verzekering, arbitrage, boedelscheiding, expertise of contra-expertise, schenking, financiering of als globale waardebepaling.

Het doel van de taxatie wordt opgenomen in het taxatierapport. Dit doel bepaalt welke waarde wordt gebruikt bij de taxatie, bijvoorbeeld: vervangingswaarde, nieuwwaarde, dagwaarde, veilingwaarde of executiewaarde. In de meeste gevallen gaat het om de vervangingswaarde van het sieraad.

Weetje: De taxatiewaarde is niet gelijk aan de verkoopwaarde.

Wanneer taxeren?

Het is aan te bevelen eens in de drie jaar uw sieraden opnieuw te laten taxeren. Dit heeft te maken met de fluctuatie van de materiaalprijzen, zoals de goudprijs. Uw verzekeraar kan u hierin ook adviseren. Als u de taxatie vaker laat doen bij dezelfde taxateur, zal hij dit doorgaans tegen een gereduceerde prijs doen.

U kunt vragen om een mondelinge taxatie of een schriftelijk rapport. De taxatie of het taxatierapport is toegespitst op een enkel sieraad. Als u meerdere sieraden wilt laten taxeren ontvangt u dus meerdere taxatierapporten.

Inhoud taxatierapport

Voor de taxatie wordt een exacte omschrijving van het sieraad gemaakt. Daarnaast worden diverse onderdelen van het sieraad benoemd, zoals edelstenen en het gebruikte edelmetaal zoals goud, zilver en platinum. Tot slot wordt de staat van het sieraad bepaald en benoemd. Er wordt gekeken naar echtheid, stijl, ouderdom en herkomst. Er wordt gekeken naar het soort schakel, sluiting, bruto gewicht, lengte, breedte en hoogte. Ook worden de zuiverheid, de zettingen (steekbevestiging), de stempels in het sieraad en de slijpvorm in het rapport opgenomen.

Door al deze onderdelen te bepalen komt Juwelier Jos tot een opgave van de gemiddelde kosten om het sieraad te vervangen in het geval van verlies of diefstal.

Mochten er in het taxatierapport afkortingen gebruikt zijn dan moeten die in een begrippenlijst genoemd worden. Verder worden in het rapport de gegevens van de taxateur, het nummer van het taxatierapport, de gegevens van de eigenaar, de taxatiewaarde van het sieraad, de datum en eventueel een foto van het sieraad opgenomen.

Het team van Edelsmederij en Juwelier Jos verzorgt uw sieraden taxatie
Een witgouden entourage ring met saffier is getaxeert bij Juwelier Jos met een bijbehorend taxatierapport

Prijzen sieraad taxatie

De kosten van een taxatie zijn 1% van de taxatiewaarde met een minimum van € 100. De uiteindelijke prijs wordt dus bepaald aan de hand van de taxatiewaarde en is per taxatie verschillend.

Tijdsduur sieraad taxatie

Het taxeren van sieraden en het opstellen van een taxatierapport is arbeidsintensief. Daarom is de gemiddelde tijdsduur tussen de 3 en 4 weken.

Wilt u uw sieraden laten taxeren omdat u deze wilt verkopen? We zijn ook gespecialiseerd in de inkoop van Goud en de inkoop van zilver. Om te bepalen met hoeveel karaat goud u te maken heeft, kunt u meer informatie lezen in het artikel “Wat is het verschil tussen 14, 18 en 24 karaat goud?

Maak een afspraak voor uw sieraad taxatie

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.