• 24 uur per dag online bestellen
 • Veilig betalen met iDeal
 • Grote collectie
 • Winkel 6 dagen per week geopend

Vragen? Bel ons gerust op (0)182 78 63 38

Mechanisch horloge reinigen en onderhouden

Net als dat auto’s regelmatig naar de garage gaan voor een onderhoudsbeurt, zo zouden horloge moet worden onderhouden door de juwelier. Helaas wordt dit vaak vergeten, maar door die onderhoudsbeurt blijft een horloge veel langer goed. 

Machanisch horloge laten reinigen en onderhouden

Een mechanisch horloge is een complex en precies instrument dat uit vele, zo niet honderden onderdelen bestaat. Bovendien is een horloge een sieraad dat vaak dagelijks wordt gedragen. Ook loopt een horloge 24/7 door en wordt het jarenlang gedragen.

Tijdens het dragen is het horloge onderhevig aan allerlei invloeden zoals stoten of trillingen, stof, vocht of spatwater en temperatuurschommelingen. De onderdelen zoals de radertjes en de lagers in het horloge zijn gesmeerd en na jarenlang gebruik kan het smeersel indrogen en kan er slijtage aan de onderdelen ontstaan. Dit indrogen kan dan de oorzaak zijn van het niet correct lopen van het horloge. Door uw horloge regelmatig te laten inspecteren en reinigen door de juwelier, kunt u voorkomen dat uw horloge vastloopt. Ook kunt u zo voorkomen dat u onverwacht voor hoge kosten komt te staan. 

Stappenplan periodiek onderhoud

Wanneer u uw mechanische horloge laat reinigen en inspecteren door Juwelier Jos, doorlopen we het volgende stappen plan.

 1. Technische diagnose – Hiermee wordt vastgesteld welk onderhoud uw horloge nodig heeft.
 2. Demonteren van het horloge – Het uurwerk wordt uit de kast genomen en compleet gedemonteerd.
 3. Reiniging – Alle onderdelen (dit kunnen er honderden zijn) worden in de daarvoor betreffende vloeistoffen gereinigd.
 4. Controle en vervanging van de onderdelen – Naar gelang de fabrieksinstructies van uw uurwerk worden de delen die beschadigd of sporen van slijtage vertonen vervangen.
 5. Smering – Alle onderdelen worden weer gemonteerd, daarbij maken we gebruik van de juiste smeermiddelen. Dit zijn speciale oliën met verschillende viscositeit.
 6. Controle van het uurwerk – Met behulp van een electronisch apparaat kan de horlogemaker afwijkingen en fouten ontdekken.
 7. Afregelen – Het afregelen wordt gedaan door de balansveer opnieuw in te stellen. Met tests en langdurige observatie wordt zo het goede functioneren van het uurwerk gegarandeerd.
 8. Herstellen horlogekast – Na het onderhoud wordt de kast met de hand behandeld en gepolijst en krassen en kleine beschadigingen worden vakkundig weggewerkt.
 9. Assemblage – Na al deze stappen wordt het horloge weer door onze horlogemaker in elkaar gezet. Het horloge wordt voorzien van nieuwe pakkingen en gecontroleerd op waterdichtheid en indien nodig opnieuw gesealed.

Kosten horloge reinigen

De prijs van een periodieke reiniging is afhankelijk van het horlogemodel. U kunt uw horloge achterlaten in de winkel en onze gespecialiseerde horlogemaker zal een prijsopgave op maat voor u maken.

Tijdsduur horloge reinigen

Het reinigen van een mechanisch horloge is erg arbeidsintensief. Rekent u daarom op een reparatietijd van tussen de 4 en 6 weken.

Kijk voor eventueel ander onderhoud van uw horloge op onze pagina met een overzicht van alle horloge reparaties die wij uitvoeren.