• 24 uur per dag online bestellen
 • Veilig betalen met iDeal
 • Grote collectie
 • Winkel 6 dagen per week geopend

Vragen? Bel ons gerust op (0)182 78 63 38

Horloge waterdicht - Waterdichtheidstest

Wanneer u in het bezit bent van een horloge dat waterdicht is, doet u er goed aan het horloge af en toe naar de juwelier te brengen voor een waterdichtheidstest. Zo voorkomt u dat er mogelijk tocht water in het horloge komt en wanneer nodig kunnen wij direct uw horloge waterdicht maken. Ook tijdens de jaarlijkse vervanging van uw horloge batterij wordt uw horloge weer waterdicht gemaakt.

Wat is water resistent en wat is waterdicht?

Water resistent betekent dat het horloge tegen opspattend water beschermd is. Dus als u uw handen wast of door de regen buiten loopt kunt u het horloge omhouden. Waterdicht betekent dat het horloge ook onder de douche en bij het zwemmen of duiken gebruikt kan worden. Een waterdicht horloge kan dus direct in contact met water komen. 

ATM

De waterdichtheid heeft verschillende gradaties en wordt uitgedrukt in bar of ATM (atmosfeer). Het is daarom belangrijk te kijken waarvoor u uw horloge wilt gebruiken en tot welke diepte uw horloge waterdicht is.

 • 3 ATM/bar of 30 meter. Het horloge is water resistent of gesealed en is bestand tegen regen en spatwater.

 • 5 ATM/bar of 50 meter. Het horloge is waterproof en geschikt om mee te douchen of zwemmen. Pas hierbij wel op met grote temperatuurverschillen, omdat dit de waterdichtheid kan beïnvloeden.

 • 10 ATM/bar of 100 meter. Het horloge is waterproof en geschikt voor de meeste watersporten zoals zwemmen, zeilen en snorkelen in ondiep water. Het is niet aan te raden deze horloges te gebruiken bij torenspringen of duiken en men moet oppassen met temperatuur verschillen.

 • 20 ATM/bar of 200 meter. Het horloge is waterproof tot 20 meter diepte.

 • Duikproof . U kunt dit horloge gebruiken voor duiken tot 30 meter diepte.

 • 100 ATM/bar of 1000 meter – Het horloge is waterproof en wordt hoofdzakelijk gebruikt voor diepzeeduiken. 

Als u gaat duiken is het aan te raden een speciaal duikhorloge of duikcomputer aan te schaffen. Deze zijn niet alleen waterdicht, maar geven ook voor een duiker belangrijke waarden aan zoals diepte, tijd in het water, stikstofgehalte etc. Duikhorloges mogen alleen door de officiële verkoper open en dicht gemaakt worden, omdat anders de garantie op de waterdichtheid niet te garanderen valt. Dit kan desastreuze gevolgen hebben voor iemand die gaat diepzeeduiken.

Waterdichtheidstest uitvoeren

Om te testen of uw horloge waterdicht is plaatsen we uw horloge in een vibrograf leak checker. Dit apparaat zet het horloge tot 5 ATM onder druk. Als er een lek wordt gevonden geeft het apparaat dit aan. Wanneer u een lek vermoed, kunt u bij ons terecht. Daarnaast testen we het horloge ook altijd op waterdichtheid voordat we het open maken om de batterij te vervangen, zodat we kunnen garanderen dat het horloge waterdicht gemaakt kan worden na het openen. Nadat de batterij is vervangen wordt de O-ring in het horloge ingevet en het horloge dichtgemaakt. Daarna wordt nogmaals het horloge op waterdichtheid getest. 

Kosten waterdichtheidstest

Het vervangen van een batterij in uw horloge kost €10. Wilt u uw horloge laten controleren op waterdichtheid? Dan betaalt u €7,50 extra en kost het vervangen van uw batterij in totaal €17,50.

Duur waterdichtheidstest

Het vervangen van de batterij in uw horloge en het testen op waterdiichtheid doen wij direct voor u. Dit neemt tussen de 5 en 15 minuten in beslag. U kunt er ook voor kiezen om het horloge op een later tijdstip weer op te halen. Wij vragen dan aan u of u alleen even wacht op de uitslag van de waterdichtheidstest. Is onverwacht het horloge niet waterdicht, dan kunnen we dit direct met u bespreken. U kunt dan beslissen of u dit probleem ook wilt aanpakken. 

Hoe houd ik mijn horloge waterdicht?

U doet er goed aan uw horloge jaarlijke te laten testen op de waterdichtheid. Dit kunt u dus eventueel doen in combinatie met het laten vervangen van uw batterij. Daarnaast kan het de duur van uw horloge verlengen, wanneer u voorzichtig met uw horloge omgaat. Let daarbij op de volgende zaken. 

 • Zorg dat de kroon of het drukknopje niet is uitgetrokken. Gebruik dit onderdeel ook niet als u in het water bent.

 • De pakkingen die het horloge waterdicht houden slijten met de tijd. Temperatuurwisselingen, bijvoorbeeld als u uit de koele zee onder een warme douche springt, zuren zoals transpiratie, uitdroging, zout of heet water kunnen deze pakkingen aantasten. Ook tikken of stoten van het horloge of de kroon kunnen de pakkingen verzwakken. Hierdoor kan een opening ontstaan waardoor het horloge niet meer waterdicht is. Laat dus regelmatig uw horloge controleren op waterdichtheid. U kunt dit jaarlijks laten doen bij het vervangen van uw batterij.

 • Als de glasrand beschadigd is, er een stukje uit het glas is of er diepe krassen of een scheur in het glas zitten dan is het horloge niet meer waterdicht. Wij kunnen het glas van uw horloge voor u vervangen en uw horloge weer waterdicht voor u maken.