0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Watermeloen Toermalijn

 

De kleurrijke familie van de toermalijn is door de eeuwen heen geliefd geweest als juweel en een 385 karaats grote rode toermalijn (ook wel roebelliet genoemd), pronkte op de keizerskroon van tsarina Catharina de Grote. 

Brengt deze wetenschap u ook op keizerlijke gedachten en wilt u graag een mooi toermalijn sieraad als aanvulling van uw persoonlijke collectie? 

Leest u verder: We geven u uitgebreid informatie over de toermalijn familie en wijden een paragraaf aan de populaire watermeloen-toermalijn. 

Wilt u meer weten over onze werkwijze bij het maken van een persoonlijk sieraad? Ontdenk hier de mogelijkheden om voor het laten maken van unieke sieraden.

Algemene informatie over watermeloen-toermalijn

Zoals al vermeld is de toermalijn een familienaam voor verschillend gekleurde toermalijnen. Meestal zal de toermalijn tweekleurig zijn. En zo zal elke kleur zijn eigen naam hebben. Enkele namen die we in deze familie tegenkomen zijn: het turkenkopje, moorkopje, indigoliet, elbaïet, draviet en liddicoatiet. Sommige namen zijn afgeleid van de vindplaats en andere zijn weer afgeleid van de ontdekker. 

De literatuur vertelt ons dat Nederlandse zeelui de eerste toermalijnen meenamen uit Sri Lanka. Het vermoeden is dan ook dat de naam toermalijn gebaseerd is op het Singalese woord “turamali”. Dit betekent “een steen die as aantrekt”. En zo werd de toermalijn in eerste instantie ook gebruikt: de Hollanders namen staafjes toermalijn en maakten hiermee hun meerschuimen pijpen schoon.  De Arabieren zagen de toermalijn als een zonnesteen, een steen die hartversterkend werkt en beschermt tegen onheil en nachtmerries.

Nadat de steen een tijdje uit het beeld verdwenen was bracht de VOC de toermalijn weer terug naar Europa. Uiteindelijk vonden de kleurrijke toermalijnen aftrek bij edelsmeden en zijn ze nog steeds populair. Andere vindplaatsen zijn Elba (Italië), Brazilië, Botswana, Mozambique, Tanzania, Afghanistan.

De werking  van watermeloen toermalijn

Ook de toermalijn heeft vele verschillende eigenschappen. We hebben ook in dit artikel weer enkele van deze eigenschappen voor u op een rijtje gezet. Zoals vermeld in onze andere artikelen: deze lijst is niet compleet. 

Spirituele eigenschappen: 

 • De toermalijn verenigd lichaam, geest en ziel.
 • Het vergroot de creativiteit in u.
 • Het zorgt ervoor dat negatieve energie naar de aarde wordt afgevoerd. Hierdoor worden blokkades verwijderen.
 • De toermalijn is een kalmerende steen en helpt u situaties te accepteren.

Mentale eigenschappen:

 • Enkele van de toermalijn varianten die lithium bevatten zullen de herinnering, concentratie en inspiratie stimuleren.
 • De toermalijnen die meer koper bevatten zorgen voor inzicht en overzicht.

Emotionele eigenschappen

 • Toermalijnen die mangaan bevatten werken kalmerend, rustgevend, verlichten krampen en zorgen voor ontspanning.
 • Emoties worden geharmoniseerd.

Fysieke eigenschappen:

 • De steen versterkt botten, tanden, nagels en haren
 • Hij kan het evenwichtsgevoel herstellen en heelt infecties en vergiftigingen. Bovendien vermindert toermalijn zenuwpijn.
 • Sommigen van de toermalijnen werken revitaliserend en genezen de huid, anderen zijn specifiek in te zetten voor de hormoonhuishouding en het immuunsysteem. Weer anderen werken versterkend voor lever, alvleesklier, spijsvertering, zenuwen en hersenen. 

De watermeloen-toermalijn

Er zijn verschillende vormen van toermalijn en we zullen in dit artikel wat meer vertellen over de watermeloen-toermalijn in het bijzonder. De watermeloen-toermalijn bevat koper en deze combinatie werkt kalmerend, is rustgevend, is goed tegen krampen en is ontspannend.

Een watermeloen-toermalijn laat zich goed als extra inzetten als het lichaam en de geest verzwakt zijn. Net zoals bij de andere toermalijnsoorten worden de energiebanen gestimuleerd. Dit helpt de stofwisseling in het lichaam. Hij hoort bij het hartchakra en het basischakra en werkt preventief tegen kanker. Bovendien zorgt de watermeloen-toermalijn voor regeneratie van zenuwen, bij verlammingsverschijnselen en Multiple Sclerose. De watermeloen-toermalijn geneest littekenweefsel en helpt bij verbrandingen van de huid.

Verzorging, reiniging en opladen

Verzorging en reiniging

 • U kunt toermalijn reinigen en opladen als u ze op een plek legt waar ze zowel in de zon als in de maan kunnen liggen. Na 48 uur zijn ze weer schoon en opgeladen.
 • Een alternatief is de steen gedurende 24 uur in de aarde te stoppen. Dit hoeft niet buiten, maar kan ook in een pot met aarde. Dit reinigt en laadt de steen weer op 

Chakra’s en toermalijn

Toermalijn werkt reinigend op alle chakra’s. De zwarte toermalijn (ook wel Schörl genoemd) is extra sterk voor het eerste (basis) chakra. Elke kleur toermalijn heeft behalve de algemene werkingen die hierboven zijn genoemd, ook zijn eigen werking.

Om twee voorbeelden te noemen: 
De kleurloze toermalijn (achroïet) werkt het best bij het hartchakra en het kruinchakra. Hij versterkt het immuunsysteem, zorgt voor de lymfe en de waterhuishouding in het lichaam. 

Een blauwe toermalijn (indigoliet) zal eerder werken bij het voorhoofdchakra en het kruinchakra. Indigoliet als blauwe steen zal vriendschap en loyaliteit bevorderen en zal helpen bij keelklachten.

Bij welk sterrenbeeld hoort toermalijn?

De Weegschaal, Schorpioen en de Steenbok zijn de sterrenbeelden die bij toermalijn horen.

Technische informatie van toermalijn

Kleur: kleurloos, roze, rood, geel, bruin, groen, blauw, violet, zwart, meerkleurig.Transparantie: doorzichtig tot ondoorzichtig
Streep: witBrekingsindex: 1,6714-1,666
Hardheid: 7-7,5Dubbelbreking: -0,014 tot -0,032
Soortelijk gewicht: 2,82-3,32Dispersie: 0,017 (BG), 0,009-0,011 (CF)
Splijting: geen

Pleochroïsme: rode T. Duidelijk: rood.

Bruine T. Duidelijk: donkerbruin, lichtbruin

Groene T. Sterk: donkergroen, lichtgroen

Blauw T. Sterk: donkerblauw, lichtblauw

Breuk: ruw, klein schelpvormig, brosAbsorptie: niet bepaalbaar
Kristallen: trigonaal, langgerekt met driehoekige doorsneden en afgeronde zijden, lengtestrelingFluorescentie: zwak of geen
Chemische compositie: Na(Li,Al)3AI6(BO3)3Si6O18(OH)4

 

Wat kan Juwelier Jos voor u betekenen?

Toermalijn is een beschermende steen die vrede, vreugde en een gevoel van balans in uw leven brengt. Heeft u het gevoel dat toermalijn een steen voor u is? Kunt u een beetje bescherming en vreugde in uw leven gebruiken? 

Juwelier Jos helpt u graag deze prachtige steen in de door u gewenste kleur te zetten in een mooi sieraad dat de steen eer aan doet. Heeft u al een idee of u toermalijn in een ring of een hanger wilt dragen?

Maakt u een afspraak met ons. Samen met u zullen we een eenmalig sieraad ontwerpen en vervaardigen. U bent van harte welkom en de koffie staat al klaar!