0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Vuursteen

Bent u in heel hoge mate verlegen? Of vindt u het moeilijk om overzicht te houden en kalm te blijven in stressvolle situaties? Of komt u net uit een burn-out of zit u er net tegenaan? 

Dan is de vuursteen de steen voor u. Het is een steen die zelfs harder is dan staal. De vuursteen is een aardende steen, geeft na een burn-out energie en focus en bij verlegenheid zal de vuursteen u helpen om wat meer op de voorgrond te treden. 

Het mooie aan de vuursteen is dat hij ook in Nederland gevonden wordt. Zo is hij te vinden in de Zuid-Limburgse kalksteenafzettingen en mergelgrotten. Wilt u meer weten hoe we de vuursteen in een uniek sieraad voorstellen? We laten u graag de mogelijkheden zien. Maak direct online een afspraak.

 

Algemene informatie over de vuursteen

De steen heeft de naam “vuursteen” gekregen omdat men deze steen vroeger gebruikte om met de afspringende vonken vuur te maken. In het Engels wordt deze steen ook wel flint genoemd. Flint staat voor “kei, harde steen, rots”. Andere namen die deze steen over de jaren heeft meegekregen zijn “hoornsteen” of “silex”. De in Nederland en België gevonden vuursteen stamt al uit de oude steentijd en is tijdens de ijstijd met het ijs in onze landen terechtgekomen. Het werd door de oerbewoners gebruikt voor messen, speren, pijlpunten en andere werktuigen. 

Ook in Egypte zijn dit soort werktuigen, maar ook sieraden gemaakt van vuursteen gevonden in graven. Deze graven dateren van zo’n 4500 v.Chr. Tijdens de Romeinse tijd werd de vuursteen gebruikt bij fundamenten van gebouwen en muren. Deze bouwtechniek bleef in Europa behouden tot ver in de vorige eeuw. 

Toen men eenmaal ontdekte dat de vuursteen gebruikt kon worden om vonken en ook vuur te maken, werd dit gezien als een gift van de god Prometheus. Later in de Middeleeuwen werd gedacht dat de pijlpunten en bijlen gemaakt werden door elven. De vuursteen werd ook vaak gebruikt als talisman. Vuursteen werd verder gebruikt in de eerste geweren. Men plaatste een vuursteenslot in de loop. De metalen haan gaf een klap op het vuursteentje waardoor het buskruit ontplofte. Dit zorgde weer voor genoeg kracht om de kogel uit de loop te schieten. Tegenwoordig, in ieder geval tot de 20e eeuw, werd vuursteen vooral gebruikt in de bouw en als preventie tegen blikseminslag en brand. 

De werking van de vuursteen

De vuursteen is een aardende steen die ervoor zorgt dat overtollige energie afgevoerd wordt in de aarde en zorgt dat lichte energie via de kruin aangetrokken wordt en door het lichaam stroomt. Het zorgt er ook voor dat de aardse energie omhoog stroomt en het lichaam voedt. Zo komt uw lichaam in balans, u bent geaard en staat in uw kracht. 

We zullen enkele werkingen van de vuursteen op spiritueel, mentaal, emotioneel en fysiek gebied opnoemen: Zoals vermeld in eerdere artikelen: deze lijst van eigenschappen is niet compleet. 

Spirituele eigenschappen: 

 • Geplaatst op verschillende plaatsen op het lichaam zal de vuursteen helpen te aarden, zal energie uit de kosmos door uw lichaam laten stromen of zal helpen u in uw kracht te brengen.
 • Bovendien helpt de vuursteen intuïtie ontwikkelen.

Mentale eigenschappen:

 • De vuursteen zorgt voor doorzettingsvermogen en focus en geeft discipline en structuur.
 • Het scherpt de geest.
 • Het bevordert veerkracht en belastbaarheid.
 • Het is een goede steen voor succesvolle communicatie.

Emotionele eigenschappen

 • De vuursteen help een verlegen persoon wat meer op de voorgrond te komen.
 • Het geeft een beter humeur en dringt somberheid en depressie terug.
 • Het zorgt ervoor dat u zaken kunt accepteren die niet te veranderen zijn,

Fysieke eigenschappen:

 • De vuursteen heelt en reinigt verschillende huidproblemen zoals acne, wratjes, enz. 
 • Het zorgt voor regeneratie van slijmvliezen in longen, luchtwegen en mond.
 • Het vergroot de energiestroom.
 • De steen werkt goed in op het hormonale systeem.
 • De vuursteen ondersteunt bij stress en een burn-out. 
 • Bij breuken en verlamming kan de vuursteen de heling ondersteunen omdat het op het spiergeheugen werkt. 
 • Verschillende darmklachten worden verlicht en geheeld door het gebruik van de vuursteen.

 

Verzorging, reiniging en opladen

Verzorging, reiniging en opladen

 • De vuursteen kan goed tegen water en kan gereinigd worden onder stromend water.
 • Het opladen van de vuursteen kan in maanlicht of met bergkristal.

 

Chakra’s en de vuursteen

Alle chakra’s hebben baat bij de vuursteen. Toch hebben het aardechakra, het basischakra en het kruinchakra een bijzondere relatie met de vuursteen. 

Bij welk sterrenbeeld hoort de Vuursteen?

Deze steen hoort bij alle sterrenbeelden waarbij de aardetekens Maagd, Stier en Steenbok het meeste baat hebben van de vuursteen. 

Vuursteen kopen

Heeft u interesse om een vuursteen te kopen? Er zijn tegenwoordig vele winkels die helende stenen verkopen en uiteraard is de vuursteen er eentje van. Misschien is er ook zo’n winkel bij u in de buurt. Is dit niet het geval dan kunt u de vuursteen via internet online bestellen. Er zijn veel websites in binnen- en buitenland die helende stenen aanbieden.

 

Technische informatie van de vuursteen

Kleur: zwart, bruin, beige, witTransparantie: doorschijnend tot ondoorzichtig
Streep: Brekingsindex:
Hardheid: 6,5-7Dubbelbreking:
Soortelijk gewicht: 2,5-2,7Dispersie:
Splijting: geen, onregelmatigPleochroïsme:
Breuk: concordaat (schelpvormig)Absorptie: 
Kristallen: trigonale kwarts en amorfe opaalFluorescentie:
Chemische compositie: SiO2 + C, Ca, Fe, O, OH, CO3, PO4 + SiO2.nH2O

 

Wat kan Juwelier Jos voor u betekenen?

De vuursteen is een eeuwenoude steen die ervoor zorgde dat de mens kon overleven door vuur. De trommelstenen (deze zijn gepolijst), hebben een prachtige neutrale kleur die makkelijk te combineren is met verschillende kledingstukken.

De mooie eigenschap dat deze positieve steen aardt en helpt bij stress en burn-out is een goede reden om de vuursteen in een mooi sieraad te laten plaatsen en regelmatig te dragen. De hardheid van deze steen is vrij hoog. U kunt de vuursteen dus goed dragen in een ring of armband. Hij kan tegen een stootje. 

Wilt u liever de vuursteen in een hanger of oorbellen? Dat kan natuurlijk ook. We nodigen u uit een afspraak te maken via onze website. Zo kunt u uw toekomstig sieraad met de vuursteen bespreken met onze goudsmid. De koffie of thee met een koekje erbij staan al voor u klaar. U bent van harte welkom.