0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Vuuropaal en opalen

Bent u al een levensgenieter, opgewekt en vrolijk en vol levenslust? Misschien draagt u al een opaal bij u! Want de opalen staan bekend als stenen die vrolijkheid en optimisme geven.Wilt u uw opaal een ereplaatsje geven in plaats van de steen tussen uw BH te steken of hem in uw broekzak te dragen? U bent bij Juwelier Jos aan het juiste adres!

Onze passie is het om sieraden te ontwerpen die een edelsteen eer aan doen. Meestal zit er achter elke steen een verhaal. We geven dit verhaal graag weer in een uniek sieraad. Samen met u zullen we tot een mooi ontwerp komen dat aan uw wensen is aangepast. Laat u zich verrassen. In dit artikel zullen we u uitgebreid uitleg geven over de opaal en we zullen we een extra paragraaf wijden aan de bijzondere vuuropaal.

Algemene informatie over opalen

Opaal is een kwarts met een rijke schakering aan kleuren. Het kan maar een enkele kleur hebben, maar vaak, zoals in het edelopaal, is er een bonte kleurige schittering variërend van wit en geel, tot blauw, groen, bruin en zelfs zwart. De vuuropaal heeft een prachtige dieprode kleur. 

Het klinkt oneerbiedig, maar de opaal is veel gevonden als opvulling van spleten en gaten in rotsen en bij vorming van fossielen. Het houtopaal is een vorm van opaal dat in versteende wouden gevonden is in Amerika. De meeste opalen komen uit Australië en is ook de nationale steen van het land. Helaas is maar een klein percentage van alle gevonden opalen geschikt om in een sieraad gebruikt te worden. De rest van de opalen wordt voor het silicium verwerkt tot bijvoorbeeld tegels, droogmiddel, bind- en schuurmiddel. 

Ook de opaal heeft een rijke geschiedenis. Er zijn meldingen van opaal die al dateren uit de Oudheid. Verder zijn er meldingen gevonden bij de Babyloniërs, Assyriërs, de oude Grieken en de Romeinen. Voor hen was de opaal een magische steen en ze waren ervan overtuigd dat de opaal tegen ziekte kon waarschuwen. En dit is daadwerkelijk waar. Opaal wordt namelijk dof als de drager koorts heeft. Het is een reactie van het hoge vochtgehalte in de opaal.

De werking 

Zoals al in de inleiding van dit artikel vermeld, is de opaal een steen die opgewekt, optimistisch en vrolijk maakt. De opaal is sterk verbonden met liefde en passie en zou trouw en loyaal maken. Misschien een goede reden om een prachtig gepersonaliseerd sieraad aan uw geliefde te schenken? We zullen enkele van de werkingen van opaal voor u op een rijtje zetten. De lijst is niet compleet, maar zal u een indicatie geven of de opaal de steen voor u is. 

Spirituele eigenschappen: 

 • Edelopaal, een van de vormen van de opaal, maakt creatief en versterkt de spirituele kant van de zintuigen.
 • Het maak wijs en tevreden en zorgt ervoor dat uw intuïtie sterker wordt. 
 • De opaal integreert lichaam, geest en ziel.

Mentale eigenschappen:

 • Opaal zorgt ervoor dat u uw eigen emoties kunt begrijpen. Het helpt u deze van een afstandje te bekijken en te analyseren.
 • De vuuropaal versterkt zelfvertrouwen en daardoor wordt u daadkrachtiger.
 • Het vermindert emotionele schommelingen. 

Emotionele eigenschappen

 • Heeft u moeite met het verlies van uw geliefde, een bijzonder voorwerp of uw huisdier? Opaal helpt u dit verdriet om te zetten naar aanvaarding en rust. 
 • Zo kunnen ook wonden van oude emotionele trauma’s opgelost worden door het gebruik van een opaal.
 • De steen maakt de mens losser en vrolijker en versterkt het zelfvertrouwen in de mensheid.

Fysieke eigenschappen:

 • Opaal is goed voor huid, haar, nagels, botten, huid en slijmvliezen. 
 • Het kan het immuunsysteem versterken, helpt bij verkoudheid, bronchitis, astma en verschillende bloedziektes. 
 • Bloedcellen en de vorming ervan worden gestimuleerd.

Dit zijn alleen enkele van de vele positieve werkingen van de opaal.

De vuuropaal

Vuuropaal heeft alle kleuren van vuur – oranje, rood en geel. Het wordt vaak in Mexico gevonden en is van origine vulkanisch. Het maakt vrolijk, creatief, spontaan en beschermt en activeert de drager. Het is een zuiverende steen en helpt de zelfgenezing van uw lichaam. Bovendien stimuleert het veranderingen en zet aan tot handelen. Het geeft energie en kracht.

Verzorging, reiniging en opladen

Verzorging en reiniging

 • De opaal is een vrij broze steen die niet goed tegen grote temperatuurschommelingen kan. U kunt hem het best reinigen met zeepwater. 
 • De opaal bevat veel water (soms tot wel 30%) van het gewicht. Daarom is het beter de steen niet in de felle zon te leggen. Ook ultrasoon reinigen is niet aan te raden. 

 

Het opladen van de steen: 

 • U kunt opaal opladen in maanlicht. Dit hoeft niet per se buiten, bij volle maan kunt u de opaal opladen achter glas.
 • Een erg goede manier om een steen op te laden is door deze in de aarde te leggen. 
 • Let goed op uw steen. Als de kleur verandert of de steen gaat scheurtjes vertonen dan is dat een teken dat de steen uitgeput is en vervangen moet worden.

Chakra’s en de opaal

De opaal hoort vooral bij het 2e en 4e chakra. Dit zijn het heiligbeen chakra en het hartchakra.

Bij welk sterrenbeeld hoort de opaal?

De sterrenbeelden die bij de opaal horen zijn de Kreeft, Schorpioen, Boogschutter en Vissen.

Technische informatie over de opaal

Kleur: wit, zwart, rood, oranje, melkachtig, multicolorTransparantie: doorzichtig tot ondoorzichtig
Streep: witBrekingsindex: 1,37-1,52
Hardheid: 6,5-7Dubbelbreking:  geen
Soortelijk gewicht: 1,98-2,50Dispersie: —
Splijting: reenPleochroïsme: —
Breuk: schelpvormig, splinterig, brosAbsorptie: 700-640, vuuropaal 590-400
Kristallen: amorf, niervormig, druiventrosvormig

Fluorescente: witte opaal: wit, blauwachtig, bruinachtig, groenachtig

Vuuropaal: groenachtig tot bruin

Chemische compositie: SiO2.nH2O

 

Wat kan Juwelier Jos voor u betekenen?

Opaal is een harde steen die goed verwerkt kan worden in ringen, hangers, armbanden en oorbellen. Wat is er mooier dan een sieraad met een bijzonder verhaal erachter over liefde, passie en trouw?

Welke kleur opaal u ook kiest, elk sieraad dat door Juwelier Jos vervaardigd wordt is uniek en persoonlijk. We nodigen u van harte uit om onder het genot van een kopje thee of koffie uw ideeën te bespreken. Twijfelt u niet langer! We staan graag voor u klaar.