0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Prehniet

Heeft u soms het gevoel dat stress een te belangrijke rol in uw leven speelt? Zou u graag wat meer rust in uw hoofd willen hebben, of wilt u zich beter concentreren op uw studies? 

Het prehniet zou dan een goede steen voor u zijn. Het is een ontstressende steen die ingezet kan worden bij een burn-out of overspannenheid. Het is rustgevend en kalmerend. En wie wil dat nu niet in deze stressvolle tijden?

Het prehniet is meestal lichtgroen en is een steen die overal ter wereld gevonden wordt. Zelfs in België en Nederland. Stelt u zich deze mooie en helende steen voor in een ring of hanger! Mooie unieke sieraden ter aanvulling van uw garderobe en ook nog eens met helende krachten.

De naam prehniet heeft Nederlandse achtergronden. Het was namelijk Hendrik van Prehn die het mineraal voor het eerst ontdekte en beschreef. Hij vond het prehniet in Kaap de Goede Hoop. Het prehniet heeft in zijn bestaan meerdere namen gehad, zoals kaapchrysoliet, kaapsmaragd, aderliet en chiltoniet. Behalve in groen, wordt prehniet ook gevonden in kleurloos tot wit, grijs en peergroen. 

De werking van prehniet

Zoals vele stenen heeft ook het prehniet vele effecten op de gezondheid. We zullen enkele spirituele, mentale, emotionele en fysieke werkingen voor u opnoemen in dit artikel. Let wel: de werkingen van het prehniet zijn velerlei en de lijst is niet compleet. Voor dit artikel hebben we de belangrijkste eigenschappen voor u naar voren gehaald. 

Spirituele eigenschappen: 

 • Prehniet versterkt de intuïtie en beschermt de aura. 
 • Het opent het hart en zorgt ervoor dat u vanuit uw hart kunt leven. 
 • Het prehniet staat voor aanvaarding. Aanvaarding om situaties en mensen te accepteren voor wat ze zijn. Het geeft de drager de kans om zich te richten op zaken die te veranderen zijn. 
 • Deze mooie lichtgroene steen helpt dromen beter te onthouden en weert tegen nachtmerries. U kunt de steen op uw nachtkastje leggen of onder uw kussen. 

Mentale eigenschappen:

 • Het prehniet kalmeert de geest. Daardoor kunt u afstand nemen van situaties, overzicht krijgen en rustig handelen. 
 • Het helpt bij concentratie bij studies.
 • Het helpt bij hyperactieve kinderen.

Emotionele eigenschappen

 • De steen helpt bij stress, burn-out en overspannenheid.
 • Het zorgt voor de realisatie dat u altijd een keuze hebt, ook al lijkt dit soms niet zo. 
 • Het helpt de dagelijkse gebeurtenissen te verwerken en dit is weer goed voor de nachtrust.
 • Prehniet zorgt voor tevredenheid en een opgeruimd gevoel en helpt tegen neurose en depressie. 

Fysieke eigenschappen:

 • Prehniet helpt zeer goed bij blaas en nieren. Door zijn werking kunnen blaasontstekingen voorkomen worden. 
 • Het is een reinigende steen en goed voor lever en milt die gestimuleerd worden om afvalstoffen uit het bloed te verwijderen. 
 • Het helpt bij de stofwisseling en stoelgang. Vitamines en mineralen worden door het gebruik van deze steen beter opgenomen. 
 • Het helpt bij doorbloeding, tegen menstruatieklachten en het heeft een goede invloed op het calcium in uw bloed. Dit komt ten goede van spieren en pezen. 

 

Verzorging, reiniging en opladen

Verzorging en reiniging

 • U kunt het prehniet reinigen door aan het einde van de dag de steen met lauwwarm water af te spoelen. Om de steen te reinigen van verdere lading is het goed de steen in maanlicht te leggen, en dan het liefst bij afnemende maan. 
 • Weest u voorzichtig met de zon. Als u het prehniet in de zon laat liggen zal hij langzaam zijn mooie kleur verliezen.

 

Het opladen van de steen

 • De beste manier om het prehniet op te laden is om hem op een kristal van amethist te leggen. Twee tot drie uur is over het algemeen al voldoende. 
 • Als u de steen na de reiniging dicht bij een bergkristal legt, zal deze helpen de prehniet weer op te laden.

 

Chakra’s en prehniet

Prehniet kan in feite bij alle chakra’s gebruikt worden, maar heeft het sterkste effect op het basischakra, het heiligbeenchakra en het zonnevlechtchakra. 

Bij welk sterrenbeeld hoort prehniet?

De sterrenbeelden Ram, Kreeft, Leeuw en Steenbok zijn de sterrenbeelden die bij prehniet horen. 

Technische informatie over het prehniet

Kleur: geelachtig groen, bruinachtig geelTransparantie: doorzichtig, doorschijnend
Streep: witBrekingsindex: 1,611-1.669
Hardheid: 6-6,5Dubbelbreking: +0,021 tot +0,039
Soortelijk gewicht: 2,82-2,94Dispersie: niet bekend
Splijting: goedPleochroïsme: geen
Breuk: ruwAbsorptie: 438
Kristallen: (monoklien) prismatisch, plaatvormingFluorescente: sterk: geen
Chemie:Ca2Al2[(OH)2lSi3O10]

Wat kan Juwelier Jos voor u betekenen?

Het prehniet zorgt voor en stimuleert een verbondenheid met de natuur. Het leert de drager naar zich zelf te kijken, gevoelens te laten stromen en uw eigen identiteit weer te vormen. Een steen die best wel een mooie zetting verdient.

Omdat het prehniet een harde steen is kan hij in alle vormen gedragen worden; als hanger, ring, armband of oorbellen. Voelt u dat het prehniet een steen is die u graag wilt dragen? Heeft u een mooie prehniet die wacht op een zetting en heeft u zich al een idee gevormd hoe deze zetting er uit zou moeten zien?

Aarzelt u niet een afspraak te maken met een van onze goudsmeden. We helpen u graag uw idee te realiseren tot een uniek sieraad. U bent van harte welkom in onze winkel in Gouda.