0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Peridoot Olivijn

Bent u verlegen? Houdt u van de groene kleur in al zijn schakeringen? Zou u graag de “edelsteen van de zon” willen dragen? 

Als u ja kunt antwoorden op deze vragen, dan is de peridoot (ook wel bekend als olivijn, chrysoliet of hawaiiet) een steen voor u. Deze namen zullen we in dit artikel door elkaar gebruiken. 

In plaats van een buitenaardse steen zoals het moldaviet, is de peridoot een heel aardse steen. Hij komt uit het binnenste van de aarde en is ontstaan in de aardmantel. Een beetje buitenaards kan het olivijn wel zijn – hij is namelijk ook in de kosmos gevonden in de stofstaart van kometen, in meteorieten en op de maan. 

Wilt u meer weten over hoe we een persoonlijk sieraad met olivijn vervaardigen? Bekijk alle mogelijkheden om unieke sieraden te laten maken.

Algemene informatie over peridoot

Peridoot is al eeuwen lang bekend onder de oude Egyptenaren, de Grieken en Romeinen. En elk volk heeft zijn eigen toepassingen voor deze mooie groene steen. Voor de Egyptenaren was de peridoot een bescherming tegen de “verschrikkingen van de nacht”, voor de Romeinen was de peridoot de “avondsmaragd”, de Romeinen gebruikten de steen voor cameo’s en zijn mooie groene schittering. 

Later, in de 12e en 13e eeuw, werd peridoot meegenomen door de Kruisvaarders en werden deze groene stenen in kerkelijke attributen, zoals kandelaars en kelken, verwerkt. Langzaam maar zeker werd ook de helende werking van de steen bekender. Hij zou koorts verlagen en helpen bij pijn in hart en lever. 

Weer later, in de tijd van de Barok, werd peridoot als liefdessteen gebruikt. Ook Fabergé, bekend van zijn beroemde eieren, gebruikte peridoot in zijn sieraden en eieren. 

Op dit moment is bekend dat olivijn CO2 opneemt als het zich in de buitenlucht bevindt. Zo zou olivijn een methode kunnen worden om de mondiale opwarming te bestrijden. Verder wordt peridoot in de metaalbranche gebruikt en de verpulverde steen wordt gebruikt om gevels te reinigen als vervanging van zandstralen.

Peridoot werd in de Egyptische tijd gedolven in de Rode Zee op een eilandje dat de naam Slangeneiland meekreeg. Tegenwoordig wordt peridoot gedolven Noorwegen, Rusland, Canarische Eilanden, Brazilië, Duitsland, Mexico. Soms kan men zelfs kleine stukjes olivijn vinden in de basaltblokken die gebruikt worden om onze Nederlandse dijken te beschermen. 

De werking van peridoot

Peridoot heeft net zoals andere stenen meerdere eigenschappen en werkingen. We hebben ook in dit artikel weer enkele van deze werkingen voor u op een rijtje gezet. Zoals vermeld in onze andere artikelen: deze lijst is niet compleet. 

Spirituele eigenschappen: 

 • De groene kleur past zeer goed bij het hartchakra en helpt bij het vergroten van intuïtie.
 • Het versterkt meditatie en kan helderziendheid bevorderen.
 • Het maakt daadkrachtiger en verlicht rouw en verdriet.

Mentale eigenschappen:

 • Het lichte groen van de lente in deze steen vitaliseert de geest.
 • Als u besluit om oorbellen te laten maken van peridoot zult u een helder hoofd hebben en sneller kunnen reageren.

Emotionele eigenschappen

 • Heimwee wordt verminderd door het dragen van een olivijn. Het zorgt ervoor dat u meer in het moment bent en minder in de verleden tijd.
 • Negatieve gevoelens en heftige emoties zoals jaloezie, woede, ergernis en frustraties worden minder door het gebruik van olivijn. 
 • Draagt u de olivijn op uw keelchakra, dan zult u vaker “nee” kunnen zeggen. 

Fysieke eigenschappen:

 • Peridoot-olie helpt bij acné en diverse huidproblemen. Een peridoot-elixir zal helpen bij verschillende vormen van herpes zoals een koortslip of gordelroos.
 • Het immuunsysteem heeft baat bij een peridoot op de thymus
 • Peridoot als steen wordt veel gebruikt bij rugpijnen. Ook is peridoot effectief bij de ziekte van Lyme. 
 • Het stimuleert en bevordert de stofwisseling en opname van vitaminen. 
 • Het werkt sterk ontgiftend. 

Verzorging, reiniging en opladen 

Verzorging, reiniging en opladen

 • Peridoot kan het beste gereinigd worden met een badje van mineraalwater. Laat u de steen minimaal een uur in het water liggen.
 • Om peridoot op te laden is het aan te bevelen de steen regelmatig een tijdje in de ochtendzon te laten liggen.

Chakra’s en peridoot

De chakra’s die het meest profijt hebben van peridoot zijn het derde en vierde chakra – de zonnevlecht en het hartchakra.

Bij welk sterrenbeeld hoort peridoot?

Peridoot, als groene steen, gaat zeer goed samen met de sterrenbeelden als Vissen, Stier, Kreeft, Maagd, Leeuw, Weegschaal, Schorpioen en Steenbok. 

Technische informatie van peridoot 

Kleur:geelgroen, olijfgroen, bruinachtigTransparantie: doorzichtig
Streep: witBrekingsindex: 1,650-1,703
Hardheid: 6,5-7Dubbelbreking: +0,036 tot +0,038
Soortelijk gewicht: 3,28-3,48Dispersie: 0,020 (BG), 0,012-0,13 (CF)
Splijting: slechtPleochroïsme: zeer zwak: kleurloos tot bleekgroen, levendig groen, oliegroen
Breuk: klein schelpvormig, brosAbsorptie: 497, 495, 493, 473, 453
Kristallen: (orthorombisch) korte gedrongen prisma’s, verticaal gestreeptFluorescentie: geen
Chemische compositie: (Mg,Fe)2(SiO4) magnesiumijzersilicaat

 

Wat kan Juwelier Jos voor u betekenen?

Peridoot is een steen met veel positieve eigenschappen en een daarvan is dat het helpt dat u zichzelf verantwoordelijk voelt voor uw eigen geluk. Bovendien heeft het een mooie groene kleur met soms prachtige schitteringen. 

Een steen dus die best wel in een bijzonder en uniek sieraad gedragen mag worden. Peridoot is een harde steen, dus hij kan makkelijk gebruikt worden in een ring, armband of ketting. Het meest voor de hand liggend is wel aan een mooie hanger omdat deze groene steen een sterke werking uitoefent op het hartchakra.  

Is de mooie peridoot een steen voor dit moment in uw leven? We nodigen u uit om een afspraak te maken met een van onze goudsmeden om uw gepersonaliseerd sieraad te ontwerpen. U bent van harte welkom en de koffie staat al klaar!