0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Oceaan jaspis

Heeft u wat daadkracht nodig omdat uw teveel op uw bord heeft? Heeft u hulp nodig bij afvallen? Voelt u zich soms uitgeput of heeft u gebrek aan energie?

De vele soorten jaspis kunnen u bij bovenstaande vragen terzijde staan. Deze steen die in vele verschillende kleuren en patronen op onze aarde voorkomt, heeft een hele lange lijst aan goede eigenschappen. En niet alleen de eigenschappen zijn belangrijk, het is ook nog eens een mooie steen om bij u te dragen. Zeker als u besluit om de steen te laten zetten in een ring, hanger of armband. 

Heeft u een jaspis liggen en vindt u het makkelijker en mooier om de steen in een sieraad te dragen? Wilt u meer weten over onze ideeën voor de jaspis? We vertellen u graag meer over hoe u een uniek sieraad kunt laten maken.

Algemene informatie over jaspis

De naam “jaspis” is waarschijnlijk uit het Midden-Oosten van een van de Semitische talen. Het betekent “gespikkelde steen”. Jaspis komt veel voor en werd in de Oudheid gezien als de moeder van alle stenen. Dit omdat de jaspis goed te bewerken is en mooie heldere kleuren kan hebben.

Omdat er zoveel verschillende kleurschakeringen zijn, werd jaspis vaak gebruikt in mozaïeken. De Oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen verwerkten de jaspis in ornamenten en amuletten. Later, in de Middeleeuwen, werd de jaspis de steen van landbouwers en veefokkers. Het stond symbool voor de moederlijke kracht van Maria. Behalve in Nederland, wordt jaspis gevonden in Australië, Brazilië, India, Mexico, Rusland, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. De Nederlandse jaspis is meestal rood. De rode jaspis is ook de meest voorkomende soort. 

De werking van de jaspis

Alle soorten jaspis, en er zijn er erg veel, hebben dezelfde basiseigenschappen. Daarnaast heeft elke jaspis-soort nog extra werkingen. We zullen van enkele van deze soorten enkele eigenschappen weergeven. De jaspis is ongetwijfeld geen “gewone” steen en hoort in elk huishouden thuis. We zullen enkele van de eigenschappen van de jaspis op spiritueel, mentaal, emotioneel en fysiek gebied opnoemen: Zoals vermeld in eerdere artikelen: deze lijst van eigenschappen is niet compleet. 

Spirituele eigenschappen: 

 • Jaspis is goed voor uw aura, het beschermt en reinigt. Het werkt aardend en absorbeert negatieve energie. 
 • Het harmoniseert alle lagen van de aura op fysiek, emotioneel en mentaal gebied. 

Mentale eigenschappen:

 • Jaspis, in welke kleur dan ook, zorgt voor vasthoudendheid, wilskracht en doorzettingsvermogen. De rode jaspis staat voor dynamiek, de gele jaspis voor rust en de groene Jaspis voor evenwicht.
 • Het versterkt creativiteit en haalt verborgen talenten naar boven.
 • Het geeft veel energie en zorgt voor assertiviteit.
 • Het zorgt ervoor dat u grenzen kan stellen en voor uzelf kunt opkomen.

Emotionele eigenschappen

 • Emotioneel gezien beschermt de jaspis tegen alle negatieve invloeden, of dit nu gaat om een slechte vriend of een teleurstelling in uw leven.
 • Het geeft een gelijkmatig humeur.

Fysieke eigenschappen:

 • Rode jaspis bevat veel ijzer en daardoor is de steen goed voor hart, bloed en bloedsomloop.
 • Het stimuleert de spijsvertering en daardoor is het goed tegen verstoppingen.
 • Het werkt ontgiftend (groene jaspis), ontstekingsremmend en verkoelend.
 • De gele jaspis versterkt het immuunsysteem.

 

Oceaan jaspis

We zullen een aparte paragraaf wijden aan de oceaan jaspis. Het is een steen die te herkennen is aan de kringen en vlekjes in de steen. De oceaan Jaspis is goed voor de doorstroming van energie. Het is een steen die helpt om te ontspannen en zorgt voor een kalmerend effect. Zoals de oceaan altijd komt en gaat en vloeit, zal de oceaan jaspis ervoor zorgen dat positiviteit in uw lichaam komt en negativiteit uw lichaam verlaat. Piekeraars en personen met angsten ondervinden veel hulp bij de oceaan jaspis. Op het fysieke vlak is de oceaan jaspis goed voor klieren, organen, spijsvertering en hormoonstelsel. 

Verzorging, reiniging en opladen

Verzorging, reiniging en opladen

 • De jaspis kan goed tegen water en kan gereinigd worden onder stromend water.
 • Om de jaspis te reinigen kan hematiet gebruikt worden. U legt het minimaal twee uur op het hematiet 24 uur is nog beter.
 • Het opladen van de jaspis kan in maanlicht of met Bergkristal.

Chakra’s en de jaspis

De wortel- of basischakra heeft het meeste baat bij de jaspis. Maar de steen kan op alle chakra’s een goede werking uitoefenen. De gele Jaspis werkt goed bij het 3e chakra (de zonnevlecht). 

Bij welk sterrenbeeld hoort de jaspis?

Deze steen hoort bij alle sterrenbeelden, de aardetekens Maagd, Ram en Schorpioen hebben de meeste baat bij de jaspis.

Technische informatie van de jaspis 

Kleur: alle kleuren, gestreept of gevlektTransparantie: ondoorzichtig, zelfs in dunne schrijven ondoorzichtig
Streep: wit, geel, bruin, roodBrekingsindex: ong. 1,54
Hardheid: 6,5-7Dubbelbreking: geen
Soortelijk gewicht: 2,58-2,91Dispersie: geen
Splijting: geenPleochroïsme: geen
Breuk: splinterig schelpvormigAbsorptie: niet bruikbaar
Kristallen: trigonaal microkristallijne aggregatenFluorescentie: geen
Chemische compositie: SiO2 siliciumdioxide

 

Wat kan Juwelier Jos voor u betekenen?

Er zijn zoveel jaspisvarianten met klinkende namen als breccie, oceaan, polychroom, dalmatiër en heliotroop. Elke variant heeft zijn eigen kleur, patroon en eigenschappen.

Te veel eigenlijk om in een enkel artikel uit te leggen. Zeker is in ieder geval dat voor iedere persoon de juiste jaspis aanwezig is. En elke jaspis is mooi en effectief genoeg om in een mooie hanger, ring of armband verwerkt te worden. Wat is er beter dan een uniek gepersonaliseerd sieraad dat ook nog eens helende werking heeft? Een fantastische combinatie!

We nodigen u uit een afspraak te maken via onze website. Zo kunt u uw toekomstig sieraad met een voor u belangrijke jaspis steen bespreken met onze goudsmid. De koffie of thee met een koekje erbij staan al voor u klaar. U bent van harte welkom.