0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Obsidiaan

Het obsidiaan is eigenlijk geen steen maar een natuurlijk glas dat ontstaat als lava snel afkoelt. Het obsidiaan aardt en zorgt voor een balans tussen spiritualiteit en aardse realiteit. Bovendien zorgt het voor het stromen van de aardse energie.

Kunt u ook wel wat energie gebruiken? En bent u graag helder van geest? Dan past obsidiaan goed bij u.

De mooie zwarte kleur of het zwart-met-witte sneeuwvlok obsidiaan zijn goed te combineren met praktisch elk kledingstuk in uw garderobe. In dit artikel zullen we u wat meer vertellen over de geschiedenis van het obsidiaan en zijn werkingen.

Zou u graag het obsidiaan in een mooie hanger of oorbellen zien? Juwelier Jos kan u graag ideeën geven over unieke sieraden met obsidiaan. 

Algemene informatie over obsidiaan

Het obsidiaan is al bekend uit prehistorische tijden en werd door de Romeinen gebruikt voor amuletten en halskettingen. Omdat het in scherpe randen splijt, werd het obsidiaan veel gebruikt bij het maken van pijlpunten en gereedschappen.

Het obsidiaan heeft zijn naam gekregen van de Romein Obsius. Hij was degene die voor het eerst een Obsidiaan meenam uit Ethiopië. Verschillende voorwerpen die van obsidiaan gemaakt waren zijn gevonden bij de oude Azteken en van de Grieken is bekend dat zij het obsidiaan gebruikten om spiegels te maken. 

Het obsidiaan komt voor in verschillende kleuren en elke kleur heeft zijn eigen naam. Zo zijn er:

 • de apachetranen – deze zijn zwartbruin en licht doorzichtig,
 • De mahonieobsidiaan – deze heeft roodbruine strepen,
 • De regenboogobsidiaan – deze heeft meerdere kleuren en
 • Het sneeuwvlok obsidiaan – zie hieronder een aparte paragraaf gewijd aan deze bijzondere obsidiaan.

Het obsidiaan wordt gevonden in Ecuador, Indonesië, IJsland, Japan, Mexico en de Verenigde Staten. Het wordt vaak gevonden in landen waar vulkanen zijn zoals de Canarische Eilanden.

De werking van obsidiaan

Het obsidiaan kan gezien worden als een soort EHBO-steen. Na een trauma of ongeluk zal het obsidiaan angsten, trauma’s en stress absorberen. Het werkt vaak als een spiegel en de drager van de obsidiaan kan zo ontdekken wie hij of zij is.

We zullen in dit artikel weer enige helende eigenschappen van het Obsidiaan voor u weergeven. Zoals vermeld in eerdere artikelen: deze lijst van eigenschappen is niet compleet. 

Spirituele eigenschappen

 • Het reinigt de ziel en haalt uw donkere kant naar boven en zal deze transformeren. 
 • Het is een beschermend schild tegen negatieve bedoelingen van andere personen om u heen.

Mentale eigenschappen

 • Het werkt beschermend tegen mentale aanvallen.
 • Het obsidiaan vermindert spirituele of emotionele afhankelijkheid.
 • Het werkt beschermend tegen straling 

Emotionele eigenschappen

 • De drager wordt helderder van denken.
 • Het versterkt de zintuigen.
 • Een mooie steen voor meditatie 

Fysieke eigenschappen

 • Het obsidiaan is pijnstillend, heft krampen op.
 • Het stimuleert spijsvertering, ontgift en verbetert de doorbloeding van het lichaam.

 

Sneeuwvlok obsidiaan

Dit is een vorm van obsidiaan met grijswitte en bolvormige insluitsels. Behalve de algemene werking van obsidiaan staat het sneeuwvlok obsidiaan verder bekend voor zijn hulp om oude patronen te herkennen en waar nodig te veranderen. Het zorgt ervoor dat de drager bewuster is en helpt een idee in daad over te zetten. Bovendien helpt het bij het verminderen van angst, trauma’s en blokkades. Daardoor wordt de innerlijke rust bevordert en zijn lichaam en geest meer in balans. 

Apachetraan

De Apachetraan is ook een obsidiaan, maar in mildere vorm. Hij komt uit de apachegebieden in Amerika. Hij heeft dezelfde eigenschappen als hierboven aangegeven, maar de werking is niet zo heftig als de zwarte obsidiaan. Behalve deze werkingen zorgt de apachetraan voor betere opname van vitamine C en gaat spierkrampen tegen. Hij neemt negatieve energie op. Het is dus belangrijk om deze steen regelmatig goed te reinigen zodat hij daarna weer goed zijn werk kan doen.

Mahonie obsidiaan

Net als de apachetraan is de mahonie obsidiaan milder in zijn werking. Hij aardt, beschermt en zorgt voor extra energie als u in een lastige periode zit. Hij is goed voor de bloedcirculatie en verlicht pijn.

Verzorging, reiniging en opladen

Verzorging, reiniging en opladen

 • Het obsidiaan kan gereinigd worden in water of met hematiet. U legt dan de obsidiaan op het hematiet.
 • Het opladen van obsidiaan kan in maan- en zonlicht. Een alternatief om obsidiaan op te laden is met bergkristal. 

Chakra’s en het obsidiaan

Het obsidiaan heeft zijn beste werking op het eerste chakra.

Bij welk sterrenbeeld hoort het obsidiaan?

Deze steen hoort bij de sterrenbeelden Schorpioen en Steenbok.

Technische informatie van het obsidiaan

Kleur: zwart, grijs, bruin, groenTransparantie: ondoorzichtig, doorschijnend
Streep: witBrekingsindex: 1.45-1,55
Hardheid: 5-5,5Dubbelbreking: geen
Soortelijk gewicht: 2,35-2,60Dispersie: 0,010
Splijting: geenPleochroïsme: geen
Breuk: groot, schelpvormig, scherpkantigAbsorptie: niet bruikbaar
Kristallen:Fluorescentie: geen
Chemische compositie: vulkanisch, amorf, kiezelzuurrijk gesteenteglas

Wat kan Juwelier Jos voor u betekenen?

Wat denkt u van een bijzonder stukje afgekoelde lava als hanger of oorbellen? Een aardse steen die veel verschillende eigenschappen met zich meedraagt en er bovendien ook nog eens mooi uitziet? Heeft u behoefte aan een beschermende steen die negatieve energieën opneemt? Misschien hoort de obsidiaan dan bij u.

Juwelier Jos is gespecialiseerd in het vervaardigen van gepersonaliseerde sieraden. Het verhaal achter een persoon, de reden voor een sieraad en in dit geval ook de werking van de steen, zijn belangrijke elementen die in een mooi sieraad verwerkt kunnen worden. 

Wilt u meer weten? Wacht u niet langer en maakt u een afspraak bij een van onze medewerkers. De koffie of thee met een koekje erbij staan al voor u klaar. U bent van harte welkom.