0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Granaat Edelsteen
De natuurlijke energieboost

Voelt u zich gevangen in een uitzichtloze situatie? Loopt het even niet zoals u verwacht en gedacht had? Is uw energieniveau laag? De edelstenen uit de granaatgroep kunnen u direct hulp verlenen.

De granaat, die we vooral kennen als rode steen, geeft energie, daadkracht en doorzettingsvermogen. De granaat is een echte powersteen op emotioneel, mentaal en fysiek vlak en helpt bij burn-outs, stress en lusteloosheid. Het is een steen die weer zin het leven geeft en hoop, moed en optimisme stimuleert. Ontdek alle mogelijkheden om een uniek sieraad te laten maken met een granaat edelsteen.

De krachten van de granaat waren al bekend bij de oude Egyptenaren. Voor hun was de granaat het bloed van Isis, de godin van de vruchtbaarheid, leven en dood. De Grieken waren ervan overtuigd dat de granaat de liefde in stand houdt, zeker voor geliefden die elkaar lange tijd niet zien. In latere eeuwen werd de granaat edelsteen verwerkt in sieraden en gebruiksvoorwerpen zoals zwaarden en boekomslagen.  De stenen werden in de Indiase opstand tegen het Britse bewind in 1857 zelfs gebruikt als kogels. De granaat als wapen heeft hierdoor zijn naam gekregen. Granaat is de verzamelnaam van een groep verschillend gekleurde stenen die dezelfde kristalstructuur en chemische samenstelling hebben. Granaat, dat in het Latijn “korrel” betekent, heeft zijn naam gekregen door de gelijkenis met de rode bloemen van de granaatappelboom. De granaatgroep omvat het pyroop en almandien. 

De granaat wordt onder andere gevonden in Argentinië, Australië, Brazilië, China, Madagascar, Myanmar, Sri Lanka en Zuid-Afrika. De granaat is een bijzonder krachtige steen die zeker een mooie zetting mag hebben. Het is een zeer harde steen en kan rustig in ringen, armbanden gedragen worden. Ook als hanger en oorbel kan de granaat zeer goed tot zijn recht komen en zijn helende krachten uitdragen.

De werking van granaat edelsteen

Zoals vele stenen heeft ook de granaat meerdere effecten op de gezondheid. We zullen enkele spirituele, mentale, emotionele en fysieke werkingen voor u opnoemen in dit artikel. Let wel: de werkingen van de granaat zijn velerlei en de lijst is niet compleet. Voor dit artikel hebben we de belangrijkste eigenschappen voor u op een rijtje gezet. 

Spirituele eigenschappen: 

 • De granaat is een steen die energie zuivert en kalmte of hartstocht schenkt.
 • Het activeert andere kristallen en versterkt de werking van deze kristallen.

Mentale eigenschappen:

 • Het reinigt en vergroot het aura. 
 • Het geeft innerlijke kracht en moed om door uitzichtloze situaties te komen. 
 • Het maakt creatief en zorgt ervoor dat nieuwe oplossingen voor nare en moeilijke situaties zichtbaar worden.

Emotionele eigenschappen

 • De granaat versterkt wilskracht en de wil tot overleven. 
 • Het lost nutteloze remmingen om en maakt vrolijk
 • Het geeft energie.

Fysieke eigenschappen:

 • Omdat de granaat de aanmaak van rode en witte bloedlichaampjes bevordert, zal het ijzergehalte in het bloed toenemen. Dit zorgt weer voor een groter uithoudingsvermogen. Het harmoniseert de bloedsomloop en ook de bloeddruk.
 • Het helpt bij spataderen.
 • Het ondersteunt bij reuma, artritis en bij herstel na ziekte.
 • Het helpt bij ontstekingen en stimuleert nieren en bijnieren.
 • Het verbetert de werking van lever en maag en zorgt ervoor dat vitamines en mineralen beter opgenomen worden.

 

Verzorging, reiniging en opladen

 Verzorging en reiniging

 • U kunt de granaat reinigen door aan het einde van de dag de steen met lauwwarm water af te spoelen. Om de steen te reinigen van verdere lading is het goed de steen in maanlicht te leggen, het liefst bij afnemende maan. 

Het opladen van de steen:

 • De beste manier om de granaat op te laden is om hem op een bergkristal te leggen. Het bergkristal versterkt de energie van de granaat. U kunt de granaat ook op een Amethist kristal leggen.  Twee tot drie uur is over het algemeen al voldoende. 
 • Als u de steen na de reiniging dicht bij een bergkristal legt, zal deze helpen de granaat edelsteen weer op te laden.

 

Chakra’s en granaat

Granaat kan bij alle chakra’s gebruikt worden, maar heeft het sterkste effect op het basischakra. 

Bij welk sterrenbeeld hoort granaat?

De sterrenbeelden Ram, Leeuw en Schorpioen zijn de sterrenbeelden die bij granaat horen. 

Technische informatie over de granaat

Kleur: rood, bruin, oranje, groen, zwartTransparantie: doorzichtig tot ondoorzichtig
Streep: witBrekingsindex: 
Hardheid: 6,5-7,5Dubbelbreking: geen
Soortelijk gewicht: onduidelijkDispersie: niet bekend
Splijting: (kubisch) rombendodecaeders, icositeiraeders.Pleochroïsme: ontbreekt
Breuk: schelpvormig, splinterig, brosAbsorptie:
Kristallen: (monoklien) prismatisch, plaatvormingFluorescente: sterk: geen
Chemie: magnesium-aluminium-silicaat

De granaatgroep omvat stenen in verschillende kleuren:

Pyroop is donkerrood, uvaroviet is smaragdgroen, andrahiet heeft een kaki, bruin of zwartachtige kleur, het grossulaar is grijsgroen tot roze. Verder zijn er het hessoniet dat rood, geel oranje of bruin is, het melaniet is zwart, het rhodoliet is donker tot paarsrood, het spessartien is geel tot roodbruin en bruin, en het almandien is rood, bruin tot zwart. Een grote keuze aan varianten en kleuren. Naar welke kleur gaat uw voorkeur uit?

 Wat kan Juwelier Jos voor u betekenen?

Wilskracht, overlevingsdrang, energie, vrolijkheid, levenslust, kracht, doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen en vitaliteit. Allemaal positieve invloeden die de granaat edelsteen u te bieden heeft. Deze positieve en bijzondere steen, in de kleur van uw keuze, verdient een bijzondere zetting. 

Onze goudsmeden helpen u graag bij het ontwerp van uw nieuwe sieraad. Heeft u zelf al een idee voor een ring, armband of hanger? Aarzelt u niet een afspraak te maken met een van onze goudsmeden. Ze helpen u graag uw idee te om te zetten naar een uniek sieraad. U bent van harte welkom in onze winkel in Gouda, de koffie met een koekje erbij staan al voor klaar.