0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Fluoriet

Het Latijnse werkwoord fluere heeft zijn naam gegeven aan deze bijzondere en kleurige steen. Het fluoriet staat bekend als een studie- en denksteen. Het zorgt voor een heldere geest, stimuleert de fantasie en maakt vindingrijk.

Heeft u kinderen die wat hulp kunnen gebruiken met hun studie? Of bent u zelf net begonnen met een Masters? Misschien wilt u uw eigen fantasie wat meer laten vloeien? Het fluoriet is de perfecte steen voor u. 

Juwelier Jos en zijn goudsmeden helpen u graag dit kleurrijke mineraal in een mooie zetting te plaatsen zoals oorbellen of een hanger. Wilt u meer weten hoe we het fluoriet voorstellen in een mooi sieraad? Misschien heeft u inmiddels zelf wel een idee en mogen we dit voor u uitwerken. Maak een afspraak en kom langs in onze winkel! We maken samen met u een uniek sieraad

Algemene informatie over fluoriet

Het fluoriet dat ook wel het kleurrijkste mineraal in de wereld genoemd wordt, is in zoveel variëteit aanwezig dat eenieder zijn eigen fluoriet kan vinden. Normaal gezien is het kleurloos, maar tijdens de vorming in de aarde en door toevoeging van metalen en mineralen krijgt het verschillende kleuren. Soms verandert het zelfs van kleur in een en dezelfde steen. 

Deze kleurveranderende eigenschap zorgde voor verschillende verklaringen bij de oudere volkeren.  Zo werd er geloofd dat het fluoriet gekristalliseerd licht bevatte en dat de drager daardoor bijzondere inzichten zou krijgen en verlicht zou worden.  De Grieken dachten dat deze steen zou helpen bij dronkenschap en voor hen werd fluoriet het symbool van puurheid en soberheid. Voor de Chinezen was het paarse fluoriet een beschermend schild om nachtmerries af te weren en voor de Oude Egyptenaren was het fluoriet de verbinding naar de goden. Ze gebruikten het regenboogfluoriet vaak om scarabeeën uit te snijden. Het woord fluorescentie is afgeleid van het fluoriet. 

Fluoriet wordt tegenwoordig gebruikt in lenzen voor camera’s, telescopen en fluorescentie microscopen. Het fluoriet wordt gevonden in China, Mexico, Zuid-Afrika en ook in Rusland, Spanje en Mongolië, 

De werking van fluoriet

De overvloed aan voordelen van fluorietkristallen heeft geleid tot diverse bijnamen, van “de genie steen” tot “steen van eenheid”. Het is een pure genezer. Blauwe stenen zijn zeldzaam en dit geldt ook voor de blauwe fluoriet. Blauwe fluorietkristallen hebben een aanzienlijke kracht. Net als andere blauwe edelstenen kan blauwe fluoriet wijsheid, rust en inspiratie bieden. We zullen in dit artikel weer enige helende eigenschappen van het fluoriet weergeven. Zoals vermeld in eerdere artikelen: deze lijst van eigenschappen is niet compleet. 

Spirituele eigenschappen: 

 • Fluoriet in paars en violette kleuren helpen intuïtie te ontwikkelen.
 • Blauw fluoriet zorgt ervoor dat creatieve vermogens geactiveerd worden.
 • Het geeft een heldere geest, aardt en werkt geestverruimend.
 • Het is een goede steen om mee te mediteren.

Mentale eigenschappen:

 • Fluoriet bevordert concentratie en brengt orde en structuur in chaos.
 • Het helpt om nieuwe kennis beter te absorberen.
 • De steen geeft inzicht in patronen en helpt iemand zijn eigen weg te gaan. Het ondersteunt vrije wil en stimuleert de fantasie. 

Emotionele eigenschappen

 • Het fluoriet brengt emoties weer in balans. Zo is het geschikt voor mensen met ADHD en andere geestelijke stoornissen
 • De steen zorgt voor een energetisch schild en beschermt u tegen negatieve invloeden. Bovendien helpt het angstgevoelens te verminderen.
 • Groene fluoriet werkt kalmerend en ontspannend.
 • Van gele en oranje fluoriet wordt u blij en tevreden.
 • Het regenboogfluoriet vat alle eigenschappen van alle kleuren in één steen en werkt zeer beschermend. 

Fysieke eigenschappen:

 • Het fluoriet beschermt tegen elektromagnetische straling.
 • Het helpt bij gewrichtsproblemen en reuma.
 • Het is goed voor botten en tanden en vermindert pijn bij zenuwpijnen
 • De steen werkt gunstig op de huid.

 

Verzorging, reiniging en opladen

Verzorging, reiniging en opladen

 • Het fluoriet is een vrij zachte steen. U kunt het kort reinigen in zeepwater en dan afdrogen met een zachte doek. Niet te lang in water laten liggen omdat de steen licht oplosbaar is. Het liefst in een zachte doek opbergen als u het fluoriet bij andere stenen legt. 
 • U kunt de steen met hematiet reinigen.
 • Het opladen van fluoriet kan gedaan worden in maanlicht of met bergkristal. 

Chakra’s en het fluoriet

Fluoriet is zo veelzijdig dat het alle zeven chakra’s kan openen. Bepaalde kleuren zoals paars en groen fluoriet kunnen zelfs specifieke chakra’s openen. Legt u het witte fluoriet op het kruinchakra dan zal uw aura gereinigd worden.

Het blauwe fluoriet op het chakra van de keel zorgt voor creativiteit en communicatie. Wilt u liever voor u zelf en uw omgeving zijn, legt u dan een roze fluoriet op het hartchakra. Wilt u zich beschermen tegen negatieve emoties en situaties dan helpen een rode, bruine of zwarte fluoriet op het basischakra.

Bij welk sterrenbeeld hoort het fluoriet?

Deze steen hoort bij de sterrenbeelden Vissen, Waterman, Kreeft, Schorpioen en Steenbok.

Technische informatie van de fluoriet

Kleur: donkergeel, groen, blauw, violet, zwartTransparantie: doorzichtig, half doorschijnend
Streep: witBrekingsindex: 1.43-1.45
Hardheid: 3,2  –  4 brosDubbelbreking:
Soortelijk gewicht: Dispersie:
Splijting: subconchoide tot onevenPleochroïsme:
Breuk: glad tot schelpvormig,  brosAbsorptie: 
Kristallen: kubisch, isometrischFluorescentie: phosporenscentie, thermoluminescentie, tribolumisentie. 
Chemische compositie: CaF2

Wat kan Juwelier Jos voor u betekenen?

Zoals u ziet uit dit artikel is het fluoriet een steen voor iedereen. Elke kleur heeft zijn eigenschappen en behalve deze eigenschappen is het ook nog eens een mooie steen om te dragen. Naar welke kleur gaat uw voorkeur uit? Neemt u een enkele kleur of toch maar liever het regenboogfluoriet? Welke kleur past het beste bij uw garderobe of bij u persoonlijkheid?

Omdat het Fluoriet een zachte steen is hij niet geschikt om in een ring of armband te dragen. Het beste komt hij tot recht in oorbellen of een hanger. 

We helpen u graag om  bij uw steen de juiste hanger of zetting voor oorbellen te zoeken. Wilt u meer weten? Wacht u niet langer en maakt u een afspraak. De koffie of thee met een koekje erbij staan al voor u klaar. U bent van harte welkom.