0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Kunziet

Kunziet

Op deze pagina treft u informatie rondom de kunziet edelsteen. We bieden de mogelijkheid uw idee te vervaardigen tot persoonlijk uniek sieraad.
Net zoals het seleniet is ook het kunziet een spirituele en beschermende steen. Eigenlijk is kunziet de naam van de kleur van spodumeen. Spodumeen betekent “tot as verbrand”. Het meeste spodumeen is asgrijs.

De kunziet is overwegend roze van kleur met een tikje paars. Afhankelijk of u door de lengte of de breedte van het kristal kijkt ziet u schakeringen van dieproze, violet naar doorzichtig. Hoe intenser de kleur, hoe meer het kristal waard is.

Het spodumeen in zijn zuivere vorm is wit. Door sporen van mangaan wordt het spodumeen roze en wordt dan kunziet genoemd. Zitten er sporen chroom en ijzer in het spodumeen, dan heeft het een groene kleur en wordt hiddeniet genoemd. Bevat het spodumeen alleen ijzer dan zal het een gelige tint hebben.

Het is mogelijk om de kleur van kunziet te versterken. Dit wordt gedaan door bestraling. Legt u echter een kunziet in de zon, dan zal de steen verbleken.

Kunziet is vernoemd naar een Amerikaanse mineraloog, G.F. Kunz. Hij was de persoon die het mineraal voor het eerst heeft beschreven. W.E. Hidden was degene die de groene versie van het spodumeen heeft gevonden. Dit mineraal werd toen hiddeniet genoemd.

Het eerste kunziet werd al in 1800 gevonden op een Zweeds eilandje. In 1817 werd ontdekt dat het spodumeen ook lithium bevatte. Het spodumeen kreeg pas in 1902 de naam kunziet van de heer Kunz. Het lithium dat later in de 20e eeuw werd gecommercialiseerd, wordt tegenwoordig gebruikt in medicijnen, mobiele telefoons, keramiek en batterijen.

Kunziet wordt vooral gevonden in Afghanistan, Madagascar, Brazilië en de Verenigde Staten. De Kunziet kristallen zijn groot (tot wel een paar meter) en kunnen snel meerdere kilo’s wegen. De allergrootste kunzietkristal dat ooit is gevonden woog maar liefst 65.000 kilo!

De werking

De kunziet steen heeft vele effecten op de gezondheid. We zullen enkele spirituele, mentale, emotionele en fysieke werkingen voor u opnoemen in dit artikel. Let wel: de werkingen van de Kunziet zijn velerlei. Voor dit artikelen hebben we de belangrijkste eigenschappen naar voren gehaald.

Spirituele eigenschappen

 • Kunziet staat bekend als “de steen van de toewijding”. Door de kunziet te gebruiken op het hartchakra voelt u dat u liefde heeft en liefde toegewijd kan uitdelen. Niet alleen aan mensen, dieren maar ook idealen.
 • Kunziet is een steen van creativiteit en zal de geest verlichten.
 • Het beschermt tegen negatieve energie, straling en invloeden.

Mentale eigenschappen

 • Kunziet zorgt voor meer zelfbewustzijn en een sterke wil
 • Hij maakt jeugdig en vitaal
 • Uw logisch denkvermogen wordt verbeterd en gestimuleerd
 • Helpt bij plankenkoorts, examenvrees of faalangsten.

Emotionele eigenschappen

 • Negatieve gevoelens en gevoelens van minderwaardigheid, angsten en zorgen worden door het gebruik van kunziet minder. De steen helpt de drager te ontspannen.
 • Het vermindert en verlicht paniekaanvallen en helpt bij depressie.
 • Omdat het de eigenwaarde vergroot, zal pijn vermindert worden en zal de drager van de roze kunziet minder stress ondervinden.
 • De drager van een violette kunziet zal eerder een kalmerend gevoel bij de steen ondervinden.

Fysieke eigenschappen

 • Kunziet heeft veel werking in de hormoonhuishouding en doorbloeding van organen.
 • De samenstelling van het bloed verbetert waardoor het hart beschermd wordt tegen onder andere vaatvernauwing, infarct en trombose.
 • De steen is ook een goede pijnbestrijder. Hij helpt bij spierpijn en zenuwpijn.
 • Bij duizeligheid helpt het om oorbellen te dragen die de kunziet steen bevatten.

Verzorging, reiniging en opladen

Verzorging en reiniging

 • U kunt de kunziet in verschillende vormen dragen. In een sieraad of als losse steen in uw broekzak. Het is aan te bevelen om de steen aan het eind van elke dag met lauwwarm water af te spoelen. De kunziet heeft de neiging om statische ladingen op te nemen en het water zorgt ervoor dat de steen deze lading weer verliest.
 • U kunt het kunziet reinigen met water en zout. Echter, het is beter deze methode niet al te vaak te gebruiken. Het is beter de steen te reinigen in water met een infusie van salie.
 • Weest u voorzichtig met de zon. Als u het kunziet in de zon laat liggen zal hij langzaam zijn mooie roze kleur verliezen.

Het opladen van de steen

 • De beste manier om de kunziet op te laden is om hem gedurende enkele uren in het hart van een roze roos te plaatsen.
 • Een ander alternatief om uw kunziet op te laden is door hem op uw hartchakra te plaatsen. Uw hartslag zal de steen zijn energie weer teruggeven.
 • Als u de steen na de reiniging dicht bij een bergkristal legt, zal deze helpen de kunziet weer op te laden.

Chakra’s en de kunziet

Kunziet kan in feite bij alle chakra’s gebruikt worden, maar heeft het sterkste effect op het hartchakra.

Bij welk sterrenbeeld hoort de kunziet?

Het sterrenbeeld Kreeft en Schorpioen is het sterrenbeeld dat bij de kunziet hoort.

Technische informatie over de kunziet

Kleur: Rozeviolet, lichtvioletTransparantie: doorzichtig
Streep: witBrekingsindex: 1,660  –  1,681
Hardheid: 6,5-7Dubbelbreking: +0,014 tot +0,016
Soortelijk gewicht: 3,15-3,21Dispersie: 0,17 (BG), 0,010 (DF)
Splijting: goedPleochroïsme: duidelijke: amethistkleur, bleekrood, kleurloos
Breuk: ruw, brosAbsorptie: niet bruikbaar
Kristallen: (monoklien) prismatisch, plaatvormingFluorescente: sterk: geelrood, oranje
Chemie: LiAI(Si2O6) Lithium-aluminiumsilicaat

Wat kan Juwelier Jos voor u betekenen?

Herkent u zichzelf in bovenstaande omschrijving? Denkt u dat kunziet een goede steen voor u is, maar u wilt liever de steen niet in uw broekzak dragen?

Juwelier Jos helpt u graag om uw gekozen steen te vatten in een prachtig gepersonaliseerd sieraad. Omdat de kunziet een steen van het hart is, is het ideaal de kunziet te laten zetten in een mooie hanger en deze dicht bij uw hart te dragen.

We nodigen u uit om een afspraak te maken met een van onze goudsmeden om samen met u deze hanger te ontwerpen. U bent van harte welkom in onze winkel in Gouda.