0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Blauwe Chalcedoon

De steen van de diplomatie en communicatie, welbespraaktheid, leren luisteren en verborgen boodschappen begrijpen, hulp bij examenvrees en plankenkoorts, kalmerend – dit zijn allemaal kenmerken die aan het mooie blauwe chalcedoon worden toegekend. 

Wilt u beter in het openbaar leren spreken of heeft u een zoon of dochter met examenvrees? Dan is de blauwe chalcedoon een ideale steen voor u. U kunt de steen als trommelsteen* bij u dragen of u kunt besluiten de steen in een mooi sieraad te laten plaatsen. Omdat de steen vrij hard is kan hij rustig in een ring of armband gedragen worden. Uiteraard is het ook mogelijk de steen in oorbellen of aan een hanger te dragen.

(* trommelsteen: als de ruwe edelsteen in een roterende trommel wordt geschuurd met water en een slijpmiddel. Er blijft een gladden steen over die gemakkelijk meegedragen kan worden)

Juwelier Jos is een meester in het ontwerpen van bijzondere sieraden met een bijzonder verhaal. De blauwe chalcedoon kan prachtig tot zijn recht komen in een sieraad. Een mooie aanwinst bij een kledingstuk en bovendien een helende steen die u op zachte wijze ondersteunt. Om meer over onze werkwijze te weten en hoe we uw blauwe chalcedoon in een uniek sieraad kunnen verwerken, kunt u direct online een afspraak maken of kom langs in onze winkel.

Een leuk weetje is dat het blauwe chalcedoon eigenlijk een witte steen is. Omdat we met het menselijk oog de microkristallen die het licht verstrooien niet kunnen onderscheiden, lijkt het voor ons alsof de steen blauw is. 

De blauwe chalcedoon maakt deel uit van de agaat familie. De agaat hoort bij de kwartsfamilie. U kunt meer over de agaat lezen in een van onze andere artikelen op deze website. 

Algemene informatie over de blauwe chalcedoon

De naam chalcedoon is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van de stad Chalcedon. Dit was een stad gelegen aan de Bosporus in Klein-Azië. Hij staat ook bekend onder de namen avaloniet, amoriet of blue lace agaat (fijne kant agaat). Chalcedoon gaat al duizenden jaren mee en werd in vroegere tijden gebruikt om werktuigen te vervaardigen. Pas later werd het steeds meer in sieraden verwerkt. In India, waar van chalcedoon kralen gemaakt werden, werden de kralen zelfs als betaalmiddel gebruikt. Volgens de Tibetanen staat de witte chalcedoon symbool voor de reine Lotusbloem. Ook zij maakten kralen van het chalcedoon voor bidkettingen. De Arabieren zagen de steen als een steen moed en kracht schonk. 

De blauwe chalcedoon is een goede steen voor relaties. Het helpt om meer open en eerlijk te zijn naar uw partner en uzelf. De steen zal ervoor zorgen dat u meer moed, geduld en kracht hebt en zal u door moeilijke tijden heen loodsen. Is de blauwe chalcedoon de steen voor u?

De blauwe chalcedoon wordt tegenwoordig gevonden in o.a. Brazilië, Turkije, Groot-Brittannië, Verenigde Staten en Tsjechië. 

De werking van blauwe chalcedoon

De lijst van de werkingen van de blauwe chalcedoon is, net zo als bij andere stenen, lang maar net zoals in onze andere artikelen zullen we enkele van deze werkingen voor u op een rijtje zetten. De lijst is zeker niet compleet, maar zal u een idee geven of de blauwe cchalcedoon een steen is die u graag in een sieraad wilt dragen. 

Spirituele eigenschappen: 

 • De blauwe chalcedoon zal keelproblemen helen en een geblokkeerd keelchakra openen.
 • De steen zorgt ervoor dat u beter kunt communiceren.

Mentale eigenschappen:

 • De steen leert en helpt u te luisteren naar uw gesprekspartner en begrijpen wat er gezegd wordt.
 • Hij zal ervoor zorgen dat u rustig spreekt en helder formuleert.
 • In moeilijke situaties zal de steen u helpen oplossingen te zien en toe te passen. 
 • De blauwe chalcedoon zal een grote hulp zijn als u een nieuwe taal wilt leren.
 • U zult door het dragen van de blauwe chalcedoon beter naar uw lichaam kunnen luisteren en handelen.
 • Hij verbetert geheugen en concentratie en zal stress verminderen. Zo zal hij een goede ondersteuning zijn als u plankenkoorts heeft of als u nerveus bent voor een examen.

Emotionele eigenschappen

 • De blauwe chalcedoon zal de drager de ruimte geven om onderdrukte emoties vorm te geven, zodat oude patronen doorbroken kunnen worden. 
 • Hij werkt kalmerend. Hij zal personen met een opvliegend karakter helpen.
 • Als u nijgt tot melancholie of depressie zal deze steen kalmerend en troostend werken.

Fysieke eigenschappen:

 • Omdat de chalcedoon de steen van de communicatie is, zal hij helpen bij stotteren, heesheid en andere keelproblemen.
 • Hij heeft een stimulerend effect bij infecties, ontstekingen en verkoudheid.
 • Hij verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en zal verkoelend werken als u koorts heeft.
 • De chalcedoon zal ondersteunend werken bij botbreuken.

 

Verzorging, reiniging en opladen

Verzorging en reiniging

 • U kunt de blauwe chalcedoon na elk gebruik, wekelijks of maandelijks reinigen. Dit hangt een beetje af van de intensiteit van het dragen.
 • Verder kan de blauwe chalcedoon gereinigd worden met zout, water, maanlicht, met behulp van andere edelstenen of wierook.
 • U kunt de blauwe chalcedoon onder een Meru piramide leggen ter reinigen en voor het opladen.

Het opladen van de steen: 

 • U kunt de blauwe chalcedoon opladen door hem in maanlicht of in zonlicht te leggen. 
 • U kunt de steen begraven in de aarde of in een pot met aarde in huis.
 • Als u hem legt bij amethist of bergkristal zal de chalcedoon ook opgeladen worden.

Chakra’s en de blauwe chalcedoon

De blauwe Chalcedoon doet het beste zijn werk bij het keelchakra (het 5e chakra) en bij het derde oog (ofwel het 6e chakra).

Bij welk sterrenbeeld hoort de chalcedoon?

De sterrenbeelden die bij de blauwe chalcedoon horen zijn de Kreeft, Tweelingen en Boogschutter. 

Technische informatie over de blauwe chalcedoon

Kleur: blauwTransparantie: doorschijnend, opaak, half doorzichtig
Streep: witBrekingsindex: 
Hardheid: 6,5 – 7Dubbelbreking:   
Soortelijk gewicht: 2,58 – 2,64Dispersie: geen
Splijting: geenPleochroïsme: geen
Breuk: ruw, schelpvormigAbsorptie: 
Kristallen: trigonaal, microkristalijne aggregatenFluorescentie:
Chemische compositie: SiO+ H2O

 

Wat kan Juwelier Jos voor u betekenen?

Blauw is voor vele mensen de favoriete kleur. Het prachtige lichtblauw van de blauwe chalcedoon, samen met een intrigerend lijnenspel, maakt de steen tot een mooie aanvulling bij een kledingstuk. Zeker als de steen gevat is in een bijzondere zetting, samen met zijn krachtige eigenschappen, zal hij de drager op meerdere vlakken complimenteren en aanvullen.

Kunt u zichzelf voorstellen met een aparte ring of een speciale hanger die de blauwe chalcedoon bevat?

Onze webshop heeft een uitgebreid assortiment aan bijzondere sieraden. Ziet u niet het sieraad dat u in gedachten had? Geen probleem! Samen met u ontwerpen we graag het sieraad van uw dromen. 

Wij nodigen u uit om een afspraak te maken met een van onze goudsmeden om uw sieraad tot leven te roepen. Een lekker kopje koffie of thee met een koekje erbij staan al voor u klaar.