0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Barnsteen

Barnsteen (of succiniet), of amber, zoals het ook wel eens genoemd word, is eigenlijk geen steen maar een fossiel hars. Het kan wel miljoenen jaren oud zijn. De “steen” voelt warm aan en als u hem in vuur zou gooien zou hij harder en feller branden dan steenkool. Op deze pagina treft u alle informatie over de barnsteen edelsteen. Ook bespreken wij op onze website meerdere type edelstenen en het ontwikkelen van unieke sieraden.

Het bijzonderste aan barnsteen is dat het zaadjes en insecten kan bevatten.

Behalve amber, heeft de barnsteen nog enkele andere namen. Deze namen zijn afhankelijk van de vindplaats. Zo kan het ajkaiet heten als het uit Hongarije komt, Birmiet als het uit Birma komt, Roemeniet als het Roemenië komt en Kopaliet als het uit Polen komt.

De barnsteen weegt niet veel, is breekbaar en lijkt erg veel op kunststof. U kunt makkelijk zelf bepalen of u kunststof of de echte barnsteen in handen heeft als u het in een verzadigde zoutoplossing legt. De echte barnsteen blijft drijven. Ook als u een Uv-lamp op echte barnsteen richt, zal de “steen” oplichten.

Barnsteen komt meestal in gele tot roodbruine kleuren voor, maar er zijn ook exemplaren die groen, blauw en zelfs zwart zijn. De barnsteen is er in doorzichtige en ondoorzichtige varianten. De ondoorzichtigheid wordt veroorzaakt door kleine luchtbelletjes die in de barnsteen vervat zitten.

Barnsteen wordt vooral gevonden aan de Oostzee en de Baltische Staten. Deze barnsteen kan tussen de 40-50 miljoen jaar oud zijn. Toch wordt maar vijftien procent van de gevonden barnsteen in sieraden gebruikt. De rest wordt verwerkt tot geperste barnsteen of versmolten voor andere doeleinden.

Denemarken heeft barnsteen uitgeroepen tot de nationale steen van het land.

Barnsteen wordt verder ook gedolven in de Dominicaanse Republiek, Nederland, Syrië, Thailand, Libanon, Vietnam, Canada, de Verenigde Staten en Duitsland.

De werking

De barnsteen is bijzonder:  ten eerste omdat het eigenlijk geen steen is, en ten tweede omdat het negatieve energie omzet in positieve energie. Ook in dit artikel zullen we enkele verschillende werkingen van barnsteen op een rijtje zetten. De lijst is zeker niet compleet, maar hij kan u wel een idee geven.

Spirituele eigenschappen

 • Barnsteen staat bekend als een sterk talisman dat tegen negatieve invloeden beschermt, zeker als u onderweg bent.
 • Het helpt om de wijsheid in uzelf te ontdekken. Het geeft geduld, mildheid en compassie.

Mentale eigenschappen

 • Barnsteen helpt voor het verkrijgen van daadkracht en energie.
 • Het maakt ook evenwichtig en geduldig. Onlogische angsten maken plaats voor vertrouwen en een gevoel van vredelievendheid.
 • Het helpt bij het vergroten van intellect en creativiteit.

Emotionele eigenschappen

 • De barnsteen staat bekend voor het stimuleren van een goed humeur. Depressieve gevoelens worden verminderd door het dragen van barnsteen.
 • Het verwijdert emotionele stress.

Fysieke eigenschappen

 • Barnsteen is, zoals hierboven al gezegd, een verwarmende steen. Hij helpt hierdoor bij aandoeningen van longen en luchtwegen, zoals CARA, astma en ook verkoudheid.
 • De barnsteen helpt bij maag- darm- en leverklachten, kan kroep voorkomen en helpt bij allergieën voor pollen als ook bij hooikoorts.
 • Barnsteen is een natuurlijk antibioticum en kan als elixir gedronken worden bij uitwendige en inwendige wonden.

Verzorging, reiniging en opladen

Verzorging en reiniging

De barnsteen is gevoelig voor zuur, loog, benzine, alcohol en parfum. Als u met deze stoffen in contact komt, is het beter uw sieraad met barnsteen af te doen.
Wilt u uw barnsteen zijn glans weer teruggeven dan kunt u hem met een zachte doek opwrijven.

Er zijn verschillende manieren om de barnsteen te ontladen: Een paar hiervan zijn:

 • reinigen in aarde
 • reinigen met stromend water
 • reinigen door de steen in fel zonlicht te leggen
 • reinigen met lucht met wierook, mirre, lavendel of salie
 • leg uw barnsteen een nacht naast hematiet steentjes

Het opladen van de steen

U kunt de barnsteen opladen als u hem in een schaal samen met bergkristallen legt. Dit kunnen zowel trommelsteentjes als ook een bergkristal groep zijn. 4 uur is voldoende.

Chakra’s en de barnsteen

De solar plexis of zonnevlecht, het derde Chakra, is het chakra die bij barnsteen hoort. Bovendien heeft barnsteen een gunstige werking op de basis chakra, het heiligbeen chakra, de navel chakra, het hartchakra en het keelchakra.

Bij welk sterrenbeeld hoort de barnsteen?

De barnsteen kan het meeste betekenen voor het sterrenbeeld Leeuw.

Technische informatie over de barnsteen

Kleur: geel, tot bruin, wit, zwart, blauwig, groenigTransparantie: doorzichtig tot ondoorzichtig
Streep: witBrekingsindex: 1,539  –  1,545
Hardheid: 2-2,5Dubbelbreking: geen
Soortelijk gewicht: meestal 1,05  –  1,09Dispersie: geen
Splijting: geenPleochroïsme: geen
Breuk: schelpvormig, brosAbsorptie: niet bruikbaar
Kristallen: amorfFluorescente: blauwachtig wit, geelgroen.
Ongeveer C10H16O harsmengselBirmiet: blauw

Wat kan Juwelier Jos voor u betekenen?

Barnsteen is een bijzondere steen die het zeer goed doet in een hanger of oorbellen. Omdat de steen vrij zacht is, is het niet aan te raden deze in een ring of armband te dragen.

Heeft u een mooie barnsteen en zou u deze graag in een aparte zetting willen hebben? Bij Juwelier Jos bent u aan het goede adres. We hebben een passie voor het ontwerpen en personaliseren van bijzondere en unieke sieraden. Wat is er mooier dan een voor u belangrijke steen in een prachtige zetting te laten plaatsen. Een sieraad dat door u en voor u samen met onze goudsmeden wordt ontworpen.

Wacht u niet langer! Wij nodigen u uit om een afspraak te maken met een van onze goudsmeden. U bent van harte welkom in onze winkel in Gouda.