0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Agaat

Bescherming tegen vergiftiging, het voorkomen van onweer en blikseminslag, middel tegen geestesziekte – dit zijn allemaal kenmerken die in de afgelopen eeuwen aan de agaat toegekend werden. 

Dit soort bescherming hebben we tegenwoordig niet meer nodig, de agaat wordt gedragen omdat hij rustgevend, stabiliserend en aardend is. Bescherming geeft de agaat nog steeds en omdat de agaat in vele kleuren voorkomt, past hij bij elke garderobe. 

Spreekt een van de vele soorten agaat u aan of heeft u misschien een agaat thuis liggen die u graag zou willen dragen in een sieraad? De agaat is een harde steen die zich makkelijk laat verwerken in een ring of armband. Hij kan tegen een stootje. Draagt u hem liever als hanger of in oorbellen? Ook dat is mogelijk. 

Om meer over onze werkwijze te weten en hoe we uw Agaat in een unieke sieraad kunnen verwerken, kunt u contact met ons opnemen

Algemene informatie over agaat

De agaat hoort ook tot de kwartsfamilie, net zoals het bergkristal. Het is de nationale steen van Duitsland. Er zijn vele verschillende vormen van agaat, elk met hun eigen naam en specifieke eigenschappen. Om er een paar te noemen: bloedagaat, Botswana-agaat, druifagaat, laguna agaat, Marokko-agaat, mosagaat, vuuragaat. In dit artikel zullen we wat verder ingaan op de algemene eigenschappen van agaat. 

Achates is de naam van een rivier die in Sicilië ligt. Hier werd voor het eerst de agaat gevonden. We spreken dan over zo’n 8000 jaar geleden. Helaas wordt in de Dirillo (zoals de rivier nu heet) geen agaten meer gevonden. Tijdens de Romeinse Tijd, in Perzië en in de Middeleeuwen werd de agaat veel gebruikt in sieraden, cameeën en gebruiksvoorwerpen. Ook in die tijd werden eigenschappen als het weer beïnvloeden, een overvloedige oogst en bescherming tegen slangenbeten aan de agaat toegekend. De agaat wordt tegenwoordig gevonden in o.a. Brazilië, de Verenigde Staten en Uruguay. 

De werking van agaat

De lijst van de werkingen van de agaat is lang, maar net zoals in onze andere artikelen zullen we enkele van deze werkingen voor u op een rijtje zetten. De lijst is zeker niet compleet, maar zal u een idee geven of de agaat een steen is die u graag in een sieraad wilt dragen. 

Spirituele eigenschappen

 • De agaat helpt bij de zoektocht naar innerlijke rust.
 • De agaat laat de drager het leven rustig bekijken en geconcentreerd en positief te handelen.
 • De steen stimuleert het bewuste verwerken van levenservaringen.
 • Het reinigt de aura en versterkt intuïtie.

Mentale eigenschappen

 • De agaat zorgt voor meer rationaliteit en helpt bij verwerken van verdriet.
 • De drager kan zich beter concentreren.

Emotionele eigenschappen

 • De agaat helpt bij het oplossen van inwendige spanningen en biedt bescherming, zekerheid en veiligheid. 
 • Door het dragen van een agaat worden angsten en fobieën minder. 
 • Het beschermt tegen invloeden van buiten.

Fysieke eigenschappen

 • De agaat heeft een positief effect op het slaap- en waakritme en helpt bij inslapen net als doorslapen.
 • Epilepsieaanvallen worden door het dragen van een agaat minder heftig en minder talrijk.
 • De agaat helpt bij allerlei ontstekingen en spijsverteringsproblemen.
 • De steen heeft een harmoniserende werking op baarmoeder en menstruatie. 
 • Hij werkt zeer goed als preventief middel tegen allergische reacties. 

 

Verzorging, reiniging en opladen

 Verzorging en reiniging

 • U kunt de agaat ontladen door hem vijf minuten onder stromend lauw water te houden. Dit is de snelste manier. 
 • De agaat kan ook schoongeblazen worden of gereinigd worden met salie of wierook. 
 • U kunt de agaat onder een Meru piramide leggen ter reiniging en voor het opladen.

Het opladen van de agaat: 

 • U kunt de agaat opladen door hem in maanlicht of in zonlicht te leggen. 
 • U kunt de agaat begraven in de aarde of in een pot met aarde in huis.

 

Chakra’s en de agaat

De agaat hoort bij alle chakra’s. Het basischakra en het heiligbeenchakra hebben het meeste baat bij een agaat. De kleur van de agaat bepaald bij welke chakra hij het beste werkt. Zo worden de zwarte en de rode agaat bij het basischakra ingezet, de oranje en roze agaat bij het heiligbeenchakra. Verder zal de bruine en blauwe agaat de meeste werking hebben bij het voorhoofdchakra, de gele voor de zonnevlecht en de groene agaat voor het hartchakra. Als laatste zal de witte agaat gebruikt worden voor het kruinchakra. 

Bij welk sterrenbeeld hoort de agaat?

De sterrenbeelden die bij de Agaat horen zijn de Steenbok, Stier en Schorpioen. 

Technische informatie over de agaat

Kleur: alle kleuren, gestreeptTransparantie: doorschijnend, ondoorzichtig
Streep: witBrekingsindex: 1,530-1,540
Hardheid: 6,5  –  7Dubbelbreking:   0,004  –  0,009
Soortelijk gewicht: 2,60-2,64Dispersie: geen
Splijting: geenPleochroïsme: geen
Breuk: ruwAbsorptie: groen gekleurd: 700, (665) (634)
Kristallen: trigonaal, microkristalijne aggregatenFluorescentie: tussen de banden verschillend; deels sterk: geel, blauwwit
Chemische compositie: SiO2

 

Wat kan Juwelier Jos voor u betekenen?

Grof gezien kunnen agaten in twee groepen ingedeeld worden: gaat stenen die regelmatige strepen hebben en agaten met onregelmatige strepen. De agaat uit de eerste groep heeft een rustgevende energie en straalt harmonie en vrede uit. De agaat uit de tweede groep heeft een energie die stimuleert en aanzet tot actie en daadkracht. De agaat beschermt tegen negativiteit, helpt als men lijdt onder angst of stress en zorgt ervoor dat de drager kalmer en gebalanceerd is. 

Kunt u ook wat rust gebruiken of heeft u een stimulans nodig om van de bank te komen? Als u de juiste agaat gevonden heeft, kan Juwelier Jos ervoor zorgen dat uw agaat in een mooie zetting tot zijn recht komt en optimaal zijn energie kan uitdelen.

We nodigen u uit om een afspraak te maken met een van onze goudsmeden. Samen met u zullen we tot een prachtig en blijvend sieraad komen. Een kopje koffie of thee met een koekje erbij staan al voor u klaar.