0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Tips trouwringen uitkiezen

Een trouwring is een zichtbare verbinding tussen u en uw echtgenoot die u elkaar geeft op de dag van uw huwelijk. Nadat u de ringen om elkaars vinger hebt geschoven, wordt u door de ambtenaar van de burgerlijke stand benoemd als officiele partners. De ringen staan symbool voor de liefde die u samen deelt en daarom moeten de ringen perfect zijn. Deze tips helpen u bij het kiezen van de perfecte trouwring.

Trouwring kiezen

Met deze tips wordt het een stuk makkelijker om een trouwring te kiezen. Het eerste advies gaat over het oriënteren, zie het lezen van dit artikel als een onderdeel daarvan, omdat het u ook informatie geeft over kleuren en metalen en dergelijke. Wellicht kunt u op basis van deze informatie al een aantal ringen uitsluiten. Dat maakt het verdere oriënteren een stuk makkelijker.

Oriënteren

Door u te oriënteren via het internet en door bijvoorbeeld langs te gaan bij een aantal juweliers weet u wat voor ringen er zoal zijn. Vaak kunt u al snel bepalen welk type ring wel en welke niet. De ringen die u mooi vindt kunt u fotograferen, ook is het goed om een aantal ringen te passen om te zien hoe ze bij u en uw partner staan. Een ring omdoen kan een ander gevoel geven dan als u alleen een ring ziet. Het oriënteren doet u het beste samen, zodat u elkaars wensen en voorkeuren leert kennen en tot een gezamenlijk besluit kan komen.

Wanneer u zich gaat oriënteren, kunt u op een aantal dingen letten:

 • De grootte van de ring:
  De een houdt meer van een smalle, fijne ring, de ander draagt liever een grove en brede ring.
 • Het edelmetaal:
  Heeft u voorkeur voor goud of bent u toch meer liefhebber van zilver?
  Verderop in het artikel gaan we hier nog wat dieper op in.
 • Afwerking:
  Wilt u ringen die glad zijn, of ringen met een motief? Of kiest u voor een combinatie van mat en glanzend?
 • Edelstenen:
  Edelstenen kunnen ringen net dat beetje extra geven. Denk bijvoorbeeld aan een zirkonia, briljant of (gekleurde) edelsteen zoals een robijn of saffier.
 • De zetting van de stenen:
  U kunt kiezen tussen naast elkaar, onder elkaar, in een driehoek, in de ring verzonken, in een zetkast bovenop, er is van alles mogelijk.

Omdat trouwringen staan voor de verbinding tussen u en uw partner, is het gebruikelijk om een set ringen uit te zoeken die vrijwel identiek zijn aan elkaar. Vaak zit er in de damesring een steen en in de herenring niet.

Mocht de smaak van u en de smaak van uw partner totaal verschillend zijn, dan kunt u natuurlijk ook twee verschillende ringen uitkiezen. U kunt ook een eenheid creëren door hetzelfde edelmetaal en dezelfde uitstraling te kiezen. De ringen hoeven dan niet identiek te zijn om toch het gevoel van een set te geven.

Combinatie met huidige sieraden

Draagt u graag sieraden en wilt u die ook blijven dragen? Stem uw trouwring hier dan op af. Of het nu gaat om andere ringen of om oorbellen, een horloge en armbanden, het is het mooist als de sieraden bij elkaar passen.

Deze keuze is heel persoonlijk en de mogelijkheden zijn eindeloos. Denk hier van tevoren dus goed over na. Eventueel kunt u hier vooraf ook meer over lezen. 

Bedenk ook wat u wilt gaan doen met de verlovingsring. Doet u die na de trouwdag af, of wilt u die graag samen met de trouwring blijven dragen? Dan kunt u kiezen voor een aanschuifring in combinatie met uw verlovingsring.

Het edelmetaal

Eerder in dit artikel benoemden we al dat de keuze voor het edelmetaal ook van belang is. U kunt naast zilver en goud ook vaak kiezen voor materialen als staal en titanium. Bij ons kunt u ook kiezen voor een combinatie van die materialen.

Goed om te weten: zilver en goud kunnen later groter of kleiner worden gemaakt, bij andere materialen kan dit niet. Ringen van zilver en goud kunnen eventueel later ook worden aangepast in design. Wanneer de ring niet zo mooi meer is of niet meer past, kunt u met een zilveren of gouden ring de ring dus zo aanpassen dat deze weer draagbaar wordt. Het is goed om dit mee te nemen in uw overweging.

Naast dat ringen van zilver en goud aangepast kunnen worden, kunnen ze eventueel later ook worden ingeleverd bij plaatsen als Inkoop Goud Gouda, meestal tegen cash. Waarschijnlijk denkt u hier nog niet aan net voordat u gaat trouwen, maar het is toch goed om mee te nemen in de overweging. Vooral goud behoudt zijn waarde. Het is de investering meer dan waard.

Om het u overzichtelijk te maken en om de verdere voor- en nadelen te benoemen, zetten we alle voor en nadelen nog even per metaal op een rijtje:

We geven u hieronder een overzicht van de voor- en nadelen van de verschillende edelmetalen: 

Goud

 • Behoudt zijn waarde +
 • Eventueel later aan te passen +
 • In te leveren bij juwelier +
 • Rijke uitstraling +
 • Duur in aanschafprijs –
 • Gevoelig voor krassen –

Zilver

 • Relatief goedkoop +
 • Eventueel later aan te passen +
 • In te leveren bij juwelier +
 • Oxiderend –
 • Gevoelig voor krassen –

Staal

 • Relatief goedkoop +
 • Eventueel later aan te passen +
 • In te leveren bij juwelier +
 • Oxiderend –
 • Gevoelig voor krassen –

Titanium

 • Relatief goedkoop +
 • Harder dan staal en slijtvast, ook bestand tegen zout, chloor ed. +
 • Zeer licht +
 • huidvriendelijk –
 • Later niet aan te passen –
 • Niet later weer in te leveren –

Kleur trouwring

U kunt zich samen met uw partner ook laten leiden door de kleur van het metaal. Wanneer u geelgoud het mooist vindt of alleen sieraden van geelgoud draagt, is een geelgouden trouwring de meest logische keuze.

Draagt u liever sieraden met een zilveren kleur dan kunt u uit meerdere metalen kiezen. Zilver natuurlijk, maar ook staal, titanium en witgoud.

Wanneer uw sieraden een combinatie zijn van deze kleuren, is een ring in bicolor ook prachtig. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een tweekleurige ring. De combinatie van wit- en geelgoud is een erg mooi, maar ook witgoud in combinatie met roségoud is prachtig. De combinatie van geel- en roségoud is vaak minder mooi. U kunt er zelfs voor kiezen om een driekleurige ring te laten maken. Dit noemen we tricolor.

Eigen collectie trouwringen Rings for Two

U kunt ook bij Juwelier Jos terecht voor uw trouwringen. We geven u naast de bovenstaande informatie ook graag persoonlijk advies. Onze bestaande collectie trouwringen heet Rings for Two. Dit is een eigen collectie trouwringen, geheel ontworpen en ambachtelijk vervaardigd in onze edelsmederij.

Rings for Two is een uitgebreide collectie met meer dan 100 sets trouwringen. De ringen kunnen volledig gepersonaliseerd worden door bijvoorbeeld een gravure of vingerafdruk op te laten plaatsen. De ringen uit de collectie kunnen worden aangepast, zodat ze volledig voldoen aan uw wensen.

Denk bijvoorbeeld aan het breder of smaller maken van de ringen, een andere soort steen en de zetting en de plaats van de zetting van de steen. U kunt de ringen dus volledig naar eigen smaak laten maken.

U kunt bij ons ook terecht voor trouwringen van merken als Honeymoon. Deze ringen kunnen we helaas niet aanpassen.

Voor vragen of het maken van een afspraak kunt u mailen naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182-786 338. Gewoon even binnenlopen kan ook, maar om drukte in de winkel te voorkomen en om alle tijd te hebben om u te kunnen helpen, is vooraf een afspraak inplannen wenselijk.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.