0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Rhodineren –
Breng uw sieraden opnieuw tot leven!

Heeft u zich ooit afgevraagd wat rhodineren is? Maakt u zich geen zorgen, u bent niet de enige! Vanuit onze ervaring als 40+ jaar in het ontwerpen en repareren van sieraden bij Juwelier Jos, kan ik u verzekeren dat dit een essentieel onderdeel is van het verzorgen en onderhouden van uw waardevolle sieraden. Duik mee in deze fascinerende wereld en ontdek het belang van rhodineren in dit artikel.

Wat is rhodineren?

In de wereld van de sieradenreparatie komen we een verscheidenheid aan technieken en processen tegen, elk met zijn eigen doel en uitkomst. Eén van deze processen is het rhodineren. Als juwelier en reparateur, staan we bij Juwelier Jos altijd bereid om onze expertise te delen en dit keer zullen we uitleggen wat rhodineren precies is.

Wat houdt rhodineren precies in?

Rhodineren is een proces waarbij een dunne laag rhodium, een edelmetaal dat tot de platinafamilie behoort, op een ander metaal wordt aangebracht. Dit gebeurt meestal op zilver of wit goud, met als doel om het sieraad een helderdere en ‘wittere’ afwerking te geven, evenals een hogere weerstand tegen krassen en vlekken.

Waarom Rhodineren?

 • Aantrekkelijke afwerking: Rhodium geeft een prachtige glans en het wit wordt helderder.
 • Verhoogde duurzaamheid: Omdat het rhodium uiterst hard is, is het bestand tegen krassen en slijtage. Zo wordt de levensduur van uw sieraad verlengd.
 • Verbleking voorkomen: Wit goud heeft de neiging om na verloop van tijd geel te worden. Een rhodiumlaag helpt deze vergeling tegen te gaan.
 • Aanslag tegengaan: Zilver heeft de ongelukkige neiging tot aanslag. Rhodineren helpt om deze aanslag te voorkomen
 • Het verbetert de uitstraling door meer glans en een witte, spiegelachtige finish te geven.

Het proces van rhodineren bij Juwelier Jos

Bij Juwelier Jos zijn we trots op onze geavanceerde technieken en methoden om sieraden te repareren. Een van zulke technieken is rhodineren, een speciaal proces dat niet alleen het uiterlijk van sieraden kan verbeteren, maar ze ook duurzamer kan maken. Maar wat is rhodineren precies en hoe wordt het bij Juwelier Jos uitgevoerd? We nemen een kijkje in de fasen van het rhodinatieproces en de benodigde tools.

Hoe wordt rhodineren uitgevoerd bij Juwelier Jos?

Rhodineren is een nauwkeurig proces dat uit verschillende stappen bestaat. Hier zijn de stappen die we bij Juwelier Jos uitvoeren:

 • Voorbereiding van het Sieraad: Allereerst wordt het sieraad grondig gereinigd om vuil, olie en andere resten te verwijderen.
 • Polijsten van uw sieraad:  Het sieraad wordt ook gepolijst om een gladde ondergrond te garanderen voor het rhodineren.
 • Rhodium bad: Het sieraad wordt vervolgens ondergedompeld in een elektrolytische vloeistof die rhodium bevat. Dit wordt gedaan door het sieraad aan een geleidende draad te bevestigen en het in de oplossing onder te dompelen.
 • Elektrolyse: Een elektrische stroom wordt door de oplossing geleid, waardoor het rhodium zich aan het sieraad hecht.
 • Afwerking: Als laatste wordt het sieraad gespoeld en gedroogd. Dan wordt er gecontroleerd of de rhodiumlaag gelijkmatig is aangebracht en er geen imperfecties zijn.

In de handen van een deskundige, zoals Juwelier Jos, is rhodineren een geweldige manier om uw sieraden stralend en mooi te houden. Het is echter geen eenmalig proces; afhankelijk van het gebruik van het sieraad moet het mogelijk elke 1-2 jaar worden herhaald.

Benodigde Hulpmiddelen voor Rhodineren

Bij Juwelier Jos maken we gebruik van een serie gereedschappen en apparatuur om het proces van rhodineren uit te voeren. Deze hulpmiddelen omvatten:

 • Reinigingsapparatuur: Deze worden gebruikt om de sieraden grondig te reinigen en te polijsten.
 • Rhodiumoplossing: Dit is een speciale vloeistof die rhodium bevat. In deze vloeistof wordt u sieraad gedompeld.
 • Elektrolyseapparatuur: Dit is de apparatuur die de elektrische stroom levert die nodig is voor het rhodinatieproces.

In conclusie, rhodineren is een complex proces dat aandacht vereist voor detail en precisie. Bij Juwelier Jos zijn we trots op ons vermogen om deze service van hoge kwaliteit aan onze klanten aan te bieden.

De vele voordelen van rhodineren

Het rhodineren is inmiddels een populaire keuze geworden bij het ontwerpen, maken en repareren van sieraden. Het draagt bij aan een mooi en glanzend sieraad, het zorgt ervoor dat uw sieraad langer meegaat en makkelijker te onderhouden is. Bovendien kan het regelmatig opnieuw gedaan worden. 

Wat maakt rhodineren tot zo’n populaire keuze? Laten we eens een kijkje nemen naar enkele van de opmerkelijke voordelen van rhodineren.

Hoge glans en weerkaatsing

Door het rhodineren krijgen uw sieraden een opvallende afwerking met hoogglans. Dit komt doordat rhodium een hele hoge reflectie factor heeft. Door het weerkaatsen van de glans zal de schittering van edelstenen en diamanten beter tot hun recht komen. 

Lange houdbaarheid en duurzaamheid

Een van de redenen waarom juweliers zoals Juwelier Jos vaak kiezen voor rhodineren is vanwege de lange houdbaarheid en duurzaamheid. Rhodium is uitzonderlijk hard en bestendig tegen krassen. Bijgevolg zorgt een laagje rhodium ervoor dat uw sieraden niet alleen mooi blijven, maar ook hun vorm en structuur behouden.

Weerstand tegen aanslag en corrosie

Omdat rhodium zo hard is, is het aanslag- en corrosie bestendig. De schittering en glans van uw sieraad blijft daardoor langer behouden, ook als ze worden blootgesteld aan de elementen.

Tevens betekent dit dat u minder onderhoud heeft aan gerhodineerde sieraden. De glans blijft immers mooi. Zo spaart u tijd en moeite. 

Hypoallergeen eigenschap

Een van de belangrijkste voordelen van rhodium is dat het hypoallergeen is. Het zal zelden of nooit een allergische reactie of huidirritaties veroorzaken. Zo wordt een sieraad dat gerhodineerd is ook toegankelijk voor personen met de meest gevoelige huid. 

Door deze voordelen, die aantrekkelijkheid, duurzaamheid en praktisch met elkaar combineren, is het niet verwonderlijk dat vele juweliers voor deze techniek kiezen. 

Ook Juwelier Jos geeft de voorkeur aan rhodineren bij het maken en repareren van sieraden. Ons doel is het om sieraden van de hoogste kwaliteit aan onze klanten te leveren. 

Niet alleen sieraden worden gerhodineerd

Rhodineren – in het kort

Als u een prachtig sieraad hebt en u wilt dat het de tand des tijds doorstaat, dan is rhodineren een goede keuze. Niet alleen verhoogt het de duurzaamheid van sieraden, maar het verbetert ook de algehele uitstraling van uw sieraad.

Houd u er wel rekening mee dat rhodineren een proces is dat, vanwege de slijtage, na verloop van tijd herhaald moet worden. Het behouden van de schoonheid van een sieraad is geen eenmalige taak, maar eerder een continue zorg.

Juwelier Jos hoopt dat dit artikel nuttig was en uw interesse in rhodineren heeft gewekt. Heeft u nog sieraden liggen die een opfrisbeurt kunnen gebruiken?

Juwelier Jos staat altijd klaar om u te helpen bij advies over het onderhoud en de verzorging van uw sieraden. Bezoek onze winkel of stuur ons een bericht via de contactpagina van onze website. We kijken uit naar uw bezoek!

Deze tabel biedt nogmaals een kort overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van het rhodineren van sieraden. Dit kan u helpen bij het maken van een geïnformeerde keuze over het al dan niet toepassen van deze behandeling op uw sieraden. ​
AspectBeschrijving
VoordelenVerhoogt de weerstand tegen krassen en slijtage, verbetert de glans en reflectie van het sieraad, voorkomt verkleuring en oxidatie van het metaal, kan de witheid van witgoud verbeteren, hypoallergeen en beschermt tegen huidirritatie.
NadelenMoet periodiek worden vernieuwd om de glans te behouden, kan de reparatie- en onderhoudskosten verhogen, verbergt mogelijk de werkelijke kleur van het metaal, het proces van rhodineren vereist professionaliteit om ongelijkmatige dekking te voorkomen.

 

Wilt u sieraden laten rhodineren?

Maakt u dan een afspraak of komt u langs!

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.