0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Opaal Steen

Opaal is een van ‘s werelds mooiste edelstenen en is vooral geliefd vanwege het mooie kleurenspel dat bekend staat als ‘opalescentie’. Deze steen kan een breed scala aan kleuren bevatten, waaronder wit, geel, oranje, rood, groen, blauw en paars, en soms zelfs een combinatie van meerdere kleuren. Dit kleurenspel zorgt voor een unieke schoonheid en maakt het een prachtige keuze voor het verwerken van een opaal steen in sieraden.

Betekenis van de opaal steen

De opaal heeft ook een diepe symbolische betekenis. In veel culturen wordt de opaal gezien als een steen van hoop, liefde en passie. Het wordt geassocieerd met emotionele genezing, creativiteit en inspiratie. De opaal wordt vaak gezien als een symbool van positieve energie en geluk, versterkt de wil om te leven en wordt gedragen om geluk en voorspoed aan te trekken.

In dit artikel vertellen we u meer over de opaal en zijn betekenis. Zo kunt u bepalen of een sieraad met een opaal bij u past.

Geelgouden ring met 2 banden op kop en daarin 2 ronde opalen
Ring, collier en hanger met opalen.

De naam ‘opaal’

Er zijn verschillende redeneringen over waar de naam vandaan komt. Zo wordt er gezegd dat de naam ‘opaal’ komt van het Latijnse woord ‘opalus’, wat weer komt van het Griekse ‘opallios’. Het betekent ‘een verandering zien’. Toch is dit niet correct, het woord ‘opaal’ komt namelijk van het woord ‘upala’. Dit is Sanskriet voor edelsteen.

Samenstelling van opaal

Een opaal is een mineraal uit de kwartsfamilie. De steen bestaat uit een combinatie van siliciumdioxide en water en is één van de weinige edelstenen die van oorsprong sedimentair zijn. Een opaal kan soms tot wel 30% water bevatten. Men maakt onderscheid tussen glinsterende edelopalen, de geel-rode vuuropalen en de gewone opalen.

Welke verschillende soorten opaal steen zijn er?

 • Andes Opaal
 • Boulder opaal
 • Blauw opaal
 • Cacholong opaal
 • Chrysopaal
 • Dendriet opaal, ook wel Merliniet genoemd: Dit is een opaal met insluitsels. Deze insluitsels kunnen metalen zijn zoals ijzer of mangaan
 • Edelopaal
 • Girasol opaal
 • Groene opaal
 • Honing opaal
 • Kersen opaal
 • Melkopaal of witte opaal
 • Vuuropaal
 • Wateropaal (hyaliet) (deze is bijna kleurloos, lichtgeel)
 • Bruin grijs opaal
 • Zwarte opaal

In ons artikel over vuuropaal en opalen kunt u meer informatie vinden over de positieve werking en de spirituele, mentale, emotionele en fysieke eigenschappen van de opaal.

Herkomst van opaal

Zwarte opaal werd voor het eerst ontdekt in Australië aan het einde van de 19e eeuw. Voor die tijd werd alleen kristalopaal in Oost- Europa gevonden en gedolven. Ook is er opaal gevonden van ongeveer 6000 jaar oud in Kenia. In de oudheid werd de steen vooral gewonnen in wat nu Slowakije is.

Het ontstaan van de opaal gaat logischerwijs veel verder terug dan de ontdekking ervan. In Australië begint de geschiedenis van de opaal meer dan 100 miljoen jaar geleden, toen de woestijnen van centraal Australië een grote binnenzee waren. In het ontstane Groot Artesische Bekken werden door verwering scheuren in de rotsen, holle ruimten, lagen in de klei en fossielen gevuld met een oplossing van siliciumoxide. Een deel van dit silica werd opaal.

Australië is nog steeds het land dat de meeste kostbare opalen delft. De regio’s waar de opalen gedolven wordt zijn Lightning Ridge, de Zuid-Australische velden Coober Pedy, Mintabie, Lambina en Andamooka en de velden van Queensland. Sinds 27 juni 1993 is de opaal de nationale edelsteen van Australië.

Opalen worden ook gedolven in Ethiopië en Amerika. Opaal komt zelfs van Mars, waar NASA opaalafzettingen ontdekte in 2008. Het Smithsonian Institute heeft de grootste ongepolijste en Poolse zwarte opalen, beide uit Virgin Valley, Nevada.

Mijn in Australie waar opaal gedolven wordt.
Wereldkaart met oranje, bruine en grijze kleuren met Australië in oranje met hand die vliegtuig vasthoudt

De geschiedenis van de opaal

De opaal heeft een rijke geschiedenis. In de oudheid werden er primitieve werktuigen van gemaakt. Later werd het vooral gebruikt voor siervoorwerpen.

De steen had voor de Grieken en de Romeinen een bijzondere betekenis. Zo geloofden de Grieken dat de steen toekomstvoorspellende krachten had. Voor de Romeinen was de opaal een symbool van hoop, liefde en zuiverheid. Zij droegen de steen vaak bij zich als een talisman.

De Arabieren geloofden dat de steen met zijn magische krachten zou beschermen tegen inslagen van bliksem.

Omdat de steen later ook in Australië werd gevonden kreeg het voor de stammen in Zuid-Australië een belangrijke betekenis. Zij noemden de steen het ‘vuur van de woestijn’. Zij geloofden dat hun schepper via een regenboog op de aarde terecht was gekomen. Eenmaal op aarde kon hij stenen veranderen in opalen met regenboogkleuren. Zo bracht hij vrede, liefde en hoop.

Geschiedenis van de opaal in Europa

Het is een geliefde steen bij vele koninklijke families, vooral in Europa en Afrika. De steen was de favoriete steen van Koningin Victoria. Ook waren de stenen populair bij grote namen zoals Cleopatra en Marc Anthony. Zelfs Napoleon heeft zijn Josephine een prachtige opaal gegeven. De steen werd beschreven als de koningin van edelstenen.

Ook in de literatuur kunt u de opaal terugvinden. Shakespeare beschrijft een opaal in zijn werk “de Twelfth Night”.

Betekenis opaal

De opaal heeft door de jaren heel wat betekenissen gehad. Het zelfgenezend vermogen van de opaal is vaak beschreven. De steen zou bijvoorbeeld helpen tegen melancholie en beschermen tegen zorgen. Ook werkt de steen kalmerend bij zenuwen en genezend voor het hart. Als laatste werd er gezegd dat de steen het gezichtsvermogen kon herstellen en dat het de ogen weer laat glanzen.

Verder wordt er gezegd dat opaal goed is voor het hart en reinigend werkt voor bloed, lymfeklieren en nieren. Verder geeft de steen verlichting bij Parkinson en bij koorts en infecties. Wanneer u veel last heeft van PMS kan de steen ook verlichting bieden. Als laatste wordt er gezegd dat de opaal het geheugen verbetert en dat de opaal de wil om te leven versterkt. Het staat zo bekend als een activerende steen.

Bent u op zoek naar een sieraad met een geboortesteen? Opaal is de geboortesteen voor oktober en valt onder het sterrenbeeld kreeft, schorpioen, boogschutter, tweelingen, stier en vissen.

Onderhoud van de opaal

Wilt u uw sieraad met opaal schoonmaken? Veel edelstenen kunnen niet goed tegen zeep en parfum en dat geldt ook voor opaal. Bij contact met chemicaliën kan de steen dof worden. Toch kan het geen kwaad af en toe de steen voorzichtig te wassen met schoon water en een klein beetje parfumvrije zeep. Op die manier wordt de steen schoon zonder dat er breuken ontstaan.

Pas verder op voor krassen tijdens het schoonmaken, want daar is opaal gevoelig voor. Een opaal houdt niet van fel zonlicht. Bewaar de steen dan ook liever op een donkere plaats wanneer u het niet draagt. In zonlicht verkleuren de opalen. Aangezien opaal een edelsteen is die veel water bevat moet deze niet blootgesteld worden aan hitteschommelingen en/of een droge omgeving.

Voor sommige sieraden kunnen wij edelstenen iets bewerken. Op die manier gaan ze langer mee of passen ze beter in een sieraad. Dit doen wij uiterst zorgvuldig.

Om zo lang mogelijk van uw sieraad met opaal te genieten adviseren wij u uw sieraad jaarlijks voor onderhoud bij een juwelier te brengen. Deze heeft de juiste middelen in huis en gaat met grote zorg met uw sieraad om.

9 Opaal stenen in ronde vorm op stenen ondergrond.
Ring, collier en hanger met opalen.

Reparaties aan uw sieraad

Daarnaast kan de juwelier ook beoordelen of verdere reparaties aan het sieraad moeten worden gedaan. U kunt hiervoor bij ons terecht. Loop gerust eens binnen in onze winkel of ons atelier.

Bent u ook fan geworden van de opaal door de betekenis, de bijzonder samenstelling en rijke geschiedenis? Zoekt u een persoonlijk sieraad in een bepaalde kleur? Misschien past een groene opaal of een vuuropaal bij u.

U kunt bij ons een sieraad met een opaal laten maken. Zo kunnen we een sieraad uit de collectie vervaardigen met een opaal, of samen met u een geheel nieuw sieraad ontwerpen.

Het is aan te bevelen hiervoor een afspraak te maken zodat we alle tijd hebben om samen met u een mooi sieraad te ontwerpen en te maken.

Zilveren ring wordt geschuurd van binnen voordat de opaal in de kop gezet wordt.
Winkel Juwelier Jos in Gouda met vitrines, 2 wachtstoelen en aparte, afgesloten ruimtes.

Maakt u een afspraak voor een nieuw sieraad met opaal

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.