Opaal betekenis –
Schitterende geheimen van een levendige edelsteen
Opaal is een van ‘s werelds mooiste edelstenen en is vooral geliefd vanwege het mooie kleurenspel. In dit artikel vertellen we u meer over de opaal betekenis. Zo kunt u bepalen of een bijzonder en uniek sieraad met een opaal bij u past.
Inhoudsopgave
De naam ‘opaal’
Er zijn verschillende redeneringen over waar de naam vandaan komt. Zo wordt er gezegd dat de naam ‘opaal’ komt van het Latijnse woord ‘opalus’, wat weer komt van het Griekse ‘opallios’. Het betekent ‘een verandering zien’. Toch is dit niet correct, het woord ‘opaal’ komt namelijk van het woord ‘upala’. Dit is Sanskriet voor edelsteen.
Samenstelling van opaal
Een opaal is een mineraal uit de kwartsfamilie. De steen bestaat uit een combinatie van siliciumdioxide en water en is een van de weinige edelstenen die van oorsprong sedimentair zijn. Een opaal kan soms tot wel 30% water bevatten. Men maakt onderscheid tussen glinsterende edelopalen, de geel-rode vuuropalen en de gewone opalen.
De steen kan kleurloos zijn, of wit, rood, bruin, zwart, groen, geel, grijs of lichtblauw zijn. Daarnaast staat opaal bekend om de regenboogkleuren die ontstaan door de lichtinval. Er is zelfs een term bedacht om de opaalglans te beschrijven, namelijk ‘opalescentie’. Dit is het vermogen om specifieke golflengten van kleuren te breken en weer te geven. Een opaal bestaat uit kleine bolletjes van siliciumdioxyde. De grootte van en de afstand tussen deze bolletjes zorgen ervoor dat het licht op verschillende manieren weerkaatst.
Verschillende soorten opalen
Andes Opaal
Boulder opaal
Blauw opaal
Cacholong opaal
Chrysopaal
Dendriet opaal of
Merliniet: Dit is een opaal met insluitsels.
Edelopaal
Girasol opaal
Groen opaal
Honing opaal
Kersen opaal
Melkopaal
Vuuropaal
Wateropaal (hyaliet)
Bruin grijs opaal
Zwarte opaal
Herkomst van opaal
Zwarte opaal werd voor het eerst ontdekt in Australië aan het einde van de 19e eeuw. Voor die tijd werd alleen kristalopaal in Oost- Europa gevonden en gedolven. Ook zijn er opalen gevonden van ongeveer 6000 jaar oud in Kenia.
Het ontstaan van de opaal gaat logischerwijs veel verder terug dan de ontdekking ervan. In Australië begint de geschiedenis van de opaal meer dan 100 miljoen jaar geleden, toen de woestijnen van centraal Australië een grote binnenzee waren, waar het met silica beladen sediment werd afgezet rond de kustlijn. Nadat de zee zich had teruggetrokken, ontstond het Groot Artesische Bekken. Door verwering werden scheuren in de rotsen, lagen in de klei en fossielen gevuld met een oplossing van siliciumoxide. Een deel van dit silica werd kostbare opaal.
Australië is nog steeds het land dat de meeste kostbare opalen delft. Er zijn drie verschillende regio’s waar de opalen gedolven worden: Dit zijn Lightning Ridge – het huis van zwart opaal, de Zuid-Australische velden Coober Pedy, Mintabie, Lambina en Andamooka en de velden van Queensland. Sinds 27 juni 1993 is de opaal de nationale edelsteen van Australië.
Opalen worden ook gedolven in Ethiopië, Nevada en Idaho. Opaal komt zelfs van Mars, waar NASA opaalafzettingen ontdekte in 2008. Het Smithsonian Institute heeft de grootste ongepolijste en Poolse zwarte opalen, beide uit Virgin Valley, Nevada.
De geschiedenis van de opaal
De opaal heeft een rijke geschiedenis. In de oudheid werden er primitieve werktuigen van gemaakt. Later werd het vooral gebruikt voor siervoorwerpen. De steen had voor de Grieken en de Romeinen een bijzondere betekenis. Zo geloofden de Grieken dat de steen toekomstvoorspellende krachten had. Voor de Romeinen was de opaal een symbool van hoop, liefde en zuiverheid. Zij droegen de steen vaak bij zich als een talisman. In de oudheid werd de steen vooral gewonnen in wat nu Slowakije is.
Ook de Arabieren gaven de opaal betekenis omdat zij er in geloofden dat de stenen door bliksemflitsen uit de hemel waren gevallen. Zij geloofden dat de steen zou beschermen tegen inslagen van bliksem.
Omdat de steen later ook in Australië werd gevonden kreeg het ook voor stammen in Zuid-Australië een belangrijke betekenis. Zij noemen de steen het ‘vuur van de woestijn’. Zij geloofden dat hun schepper via een regenboog op de aarde terecht was gekomen. Eenmaal op aarde kon hij stenen veranderen in opalen met regenboogkleuren. Zo bracht hij vrede, liefde en hoop.
Het is een geliefde steen bij vele koninklijke families, vooral in Europa en Afrika. De steen was bijvoorbeeld de favoriete steen van Koningin Victoria. Ook waren de stenen populair bij grote namen zoals Cleopatra en Marc Anthony. Zelfs Napoleon heeft zijn Josephine een prachtige opaal gegeven. De steen werd beschreven als de koningin van edelstenen. In de literatuur kunt u de opaal ook terugvinden. Shakespeare beschrijft een opaal in zijn werk “de Twelfth Night”.
Betekenis opaal
De opaal heeft door de jaren heel wat betekenissen gehad. Vroeger schreef men de steen al magische krachten toe. De steen zou bijvoorbeeld helpen tegen melancholie en beschermen tegen zorgen. Ook werkt de steen kalmerend bij zenuwen en genezend voor het hart. Als laatste werd er gezegd dat de steen het gezichtsvermogen kon herstellen en dat het de ogen weer laat glanzen.
Ook nu gelden deze onderwerpen nog als betekenis voor de opaal. Zo wordt er gezegd dat opaal goed is voor het hart en reinigend werkt voor bloed, lymfeklieren en nieren. Verder geeft de steen verlichting bij Parkinson en bij koorts en infecties. Wanneer u veel last heeft van PMS kan de steen ook verlichting bieden. Als laatste wordt er gezegd dat de opaal het geheugen verbetert en dat de opaal de wil om te leven versterkt.
Bent u op zoek naar een sieraad met een geboortesteen? Opaal is de geboortesteen voor oktober.
Onderhoud van de opaal
Wilt u uw sieraad met opaal schoonmaken? Veel edelstenen kunnen niet goed tegen zeep en parfum, dat geldt ook voor opaal. Wanneer een opaal in contact komt met chemicaliën kan de steen dof worden. Toch kan het geen kwaad af en toe de steen voorzichtig te wassen met schoon water en een heel klein beetje parfumvrije zeep. Op die manier wordt de steen schoon zonder dat er breuken ontstaan.
Pas verder op voor krassen tijdens het schoonmaken, want daar is opaal gevoelig voor. Bewaar de steen ook liever op een donkere plaats wanneer u het niet draagt. Te fel zonlicht kan de kleur van de steen veranderen. Aangezien opaal een edelsteen is die veel water bevat moet deze niet blootgesteld worden aan hitteschommelingen en/of een droge omgeving. Bij sommige edelstenen kan een temperatuurschok beschadigingen veroorzaken.
Voor sommige sieraden kunnen wij edelstenen iets bewerken. Op die manier gaan ze langer mee of passen ze beter in een sieraad. Dit doen wij uiterst zorgvuldig.
Om zo lang mogelijk van uw sieraad met opaal te genieten adviseren we u uw sieraad jaarlijks voor onderhoud bij een juwelier te brengen. Deze heeft de juiste middelen in huis en gaat met grote zorg met uw sieraad om. Daarnaast kan de juwelier dan ook beoordelen of verdere reparaties aan het sieraad moeten worden gedaan. U kunt hiervoor bij ons terecht. Loop gerust eens binnen in onze winkel of ons atelier.
Bent u ook fan geworden van de opaal door de betekenis, de bijzonder samenstelling en rijke geschiedenis? U kunt bij ons een sieraad met een opaal laten maken. Zo kunnen we een sieraad uit de collectie vervaardigen met een opaal, of samen met u een geheel nieuw sieraad ontwerpen. Maak daarvoor een afspraak, zodat we alle tijd hebben om samen met u een mooi sieraad te ontwerpen en te maken.
Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.
Belangrijke Informatie over afspraak gaatjes schieten: Beide oren tegelijk schieten we alleen op dinsdag; op andere dagen schieten we de gaatjes om en om. We nemen contact met u op om uw afspraak te bevestigen of indien nodig te verplaatsen.
Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.