0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Mechanisch horloge
reinigen en onderhouden

Net zoals auto’s regelmatig naar de garage gaan voor een onderhoudsbeurt, zo zou elk horloge ook regelmatig moeten worden onderhouden door een uurwerkmaker. Helaas wordt dit vaak vergeten.

Door het laten uitvoeren van een onderhoudsbeurt blijft uw horloge veel langer goed werken en kunt u er zonder risiko op grote kosten van genieten. Kijk voor ander onderhoud van uw horloge op onze pagina met een overzicht van alle horloge reparaties die we uitvoeren.

Mechanisch horloge laten reinigen en onderhouden

Een mechanisch horloge is een complex en precies instrument dat uit vele, zo niet honderden, onderdelen bestaat. Bovendien is een horloge een sieraad dat vaak dagelijks wordt gedragen. Ook loopt een horloge 24/7 door en wordt het jarenlang gedragen.

Tijdens het dragen is het horloge onderhevig aan allerlei invloeden zoals stoten of trillingen, stof, vocht of spatwater en temperatuurschommelingen. De onderdelen zoals de radertjes en de lagers in het horloge zijn gesmeerd en na jarenlang gebruik kan het smeersel indrogen en kan er slijtage aan de onderdelen ontstaan. Dit indrogen kan dan de oorzaak zijn van het niet correct lopen van uw horloge. Door uw horloge regelmatig te laten inspecteren en reinigen door de uurwerkmaker, kunt u voorkomen dat uw horloge vastloopt. Bij regelmatig onderhoudt vermijdt u zo dat u onverwacht voor hoge kosten komt te staan.

Stappenplan periodiek onderhoud

Wanneer u uw mechanische horloge laat reinigen en inspecteren door onze gecertificeerde uurwerkmaker, doorlopen we de volgende stappen:

  • Technische diagnose – Hiermee wordt vastgesteld welk onderhoud uw horloge nodig heeft.
  • Demonteren van het horloge – Het uurwerk wordt uit de kast gehaald en compleet gedemonteerd.
  • Reiniging – Alle onderdelen (dit kunnen er honderden zijn) worden in de daarvoor betreffende vloeistoffen gereinigd.
  • Controle en vervanging van de onderdelen – Naar de fabrieksinstructies van uw uurwerk worden de delen die beschadigd of sporen van slijtage vertonen vervangen.
  • Smering – Alle onderdelen worden weer gemonteerd, waarbij gebruik wordt gemakt van de juiste smeermiddelen. Dit zijn speciale oliën met verschillende viscositeit.
  • Controle van het uurwerk – Met behulp van een elektronisch apparaat kan de horlogemaker afwijkingen en fouten ontdekken.
  • Afregelen – Het afregelen wordt gedaan door de balansveer opnieuw in te stellen. Met tests en langdurige observatie wordt zo het goede functioneren van het uurwerk gegarandeerd.
  • Herstellen horlogekast – Na het onderhoud wordt de kast met de hand behandeld en gepolijst en krassen en kleine beschadigingen worden vakkundig weggewerkt.
  • Assemblage – Na al deze stappen wordt het horloge weer in elkaar gezet. Het horloge wordt voorzien van nieuwe pakkingen en gecontroleerd op waterdichtheid en indien nodig opnieuw geseald.

Kosten horloge reinigen

De prijs van een periodieke reiniging is afhankelijk van het horlogemodel en hoe vuil uw horloge is. Hiervoor zal de horlogemaker het horloge open moeten maken voor een inspectie en vervolgens een op maat gemaakte prijsopgave voor u maken.

Voor de inspectie van uw horloge en het maken van een op maat gemaakte prijsopgave rekenen we tussen de €15 en 75, op het moment van schrijven. De hoogte van de onderzoekskosten zijn afhankelijk van het horloge merk en het model. Deze onderzoekskosten dienen vooraf betaald te worden. Als u besluit uw horloge bij ons te laten reinigen worden deze kosten van het totaalbedrag afgehaald. Besluit u het horloge niet te laten repareren bij ons? Dan betaalt u alleen eenmalig de onderzoekskosten en kunt u uw horloge weer ophalen.

Bekijk hier een actueel overzicht van onze horloge reparaties inclusief prijzen.

Tijdsduur horloge reinigen

Het reinigen van een mechanisch horloge is erg arbeidsintensief. Rekent u daarom op een reparatietijd van tussen de 6 en 8 weken.

Maak een afspraak voor uw horloge reparatie

Breng uw horloge langs ter reparatie in ons atelier in Gouda. Onze uurwerkmaker Peter zal vervolgens uw horloge op vakkundige wijze repareren.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.