0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Een diamanten verlovingsring

Ondanks dat de (diamanten) verlovingsring al een lange geschiedenis achter zich heeft, is hij zeker nog even actueel als vroeger. De verlovingsring was een belangrijk symbool van liefde, trouw en verbintenis in veel culturen. Het begon als een gebruik uit de Oudheid, waar mannen een gouden of zilveren ring aanboden aan hun geliefden om te tonen dat ze serieus waren over hun bedoelingen. Later, in het middeleeuwse Europa, kregen bruiden verlovingsringen als bewijs van trouw van hun aanstaande. 

Tegenwoordig is de betekenis achter de verlovingsring eigenlijk hetzelfde. De verlovingsring kan worden gezien als een eeuwenoud gebaar waarmee twee mensen hun liefde voor elkaar symbolisch uitdrukken. In onze tijden is het niet alleen meer de man die zijn intenties verklaart aan zijn toekomstige partner, ook de vrouw kan haar partner ten huwelijk vragen. 

Is de betekenis van de verlovingsring veranderd?

Ja, de betekenis van een verlovingsring is door de jaren heen veranderd. In vroegere tijden werd een verlovingsring vaak als een symbolisch teken van trouw gezien, om duidelijk te laten zien dat de belofte die de bruidegom aan zijn bruid deed serieus genomen moest worden. Tegenwoordig is de verlovingsring meer een symbool van liefde en verbintenis, en wordt meer gezien als een romantisch en intiem gebaar waarbij twee mensen hun liefde voor elkaar symbolisch uitdrukken.

Aan welke hand moet een verlovingsring gedragen worden?

De verlovingsring wordt meestal gedragen aan een vinger van de linkerhand. Dit komt voornamelijk omdat in verleden werd geloofd dat er een ader, direct verbonden met het hart, door deze vinger naar buiten liep. Tegenwoordig is dit niet meer van toepassing, maar gebruiken we het als een traditie om de verlovingsring op die manier te dragen.

Deze traditie stamt in het westen vooral uit het christendom. In andere delen van de wereld, bijvoorbeeld in Latijns-Amerika en veel landen in Europa, is het dragen van de verlovingsring aan de linkerhand de standaard. Ook verschillende Oost-Aziatische religies, bijvoorbeeld het Boeddhisme, zien graag dat de verlovingsring aan de linkerhand gedragen wordt. Andere religieuze tradities, waaronder Jodendom, Islam en Hindoeïsme, verlangen dat de verlovingsring aan de rechterhand gedragen wordt. Dit om symbolisch de trouw te belijden, zoals bescherming van het huiselijk leven, oprechtheid in het huwelijk of kracht ter bevestiging van een verbond. 

Worden verlovingsringen nog steeds gegeven?

Een volmondig “ja!” Is het antwoord op deze vraag. Het geven van een verlovingsring is erg populair. De verlovingsring blijft een symbool van trouw en liefde en het geven van de ring en om de hand vragen van een partner is een bijzonder en emotioneel moment. De verlovingsring is meestal gemaakt van kostbare edelmetalen zoals goud of platina en is soms bezet met diamanten of andere edelstenen. Vaak maakt de verlovingsring deel uit van een setje, en passen de verlovingsring en trouwring qua vorm en model perfect bij elkaar.

Waarom is de diamanten verlovingsring zo populair?

De diamanten verlovingsring is in de jaren dertig populair geworden door de campagne van het bedrijf De Beers, die een kunstmatige schaarste van diamanten creëerde waardoor mensen ertoe aangezet werden om meer diamanten sieraden te kopen. Dit leidde uiteindelijk tot het idee dat een diamanten verlovingsring als statussymbool in plaats van alleen maar een trouwbelofte gezien werd. Door de publiciteitscampagne en de slagzin “Diamonds are Forever” begon De Beers de diamant te verbinden met geluk en de eeuwige liefde en de perfecte manier om deze liefde aan uw partner te betuigen. Maar of het succes van de diamanten verlovingsring het resultaat van een marketing campagne is of niet, feit blijft dat de diamant een enorme aantrekkingskracht heeft. 

Verlovingsringen met diamanten hebben aan populariteit gewonnen en blijven boeien vanwege hun klassieke symboliek van liefde, trouw en romantiek. De schoonheid en kostbaarheid ervan zijn een prachtige manier om uw liefde te tonen. Zien wij u binnenkort voor het uitkiezen van een prachtige verlovingsring en later voor een prachtige set trouwringen?

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.