Coatings in de horloge industrie
Inhoudsopgave
Wat is een coating en waar is een coating goed voor?
Een coating is een heel dun metalen laagje dat op de horlogekast en soms ook op de horlogeband aangebracht wordt. Het zorgt voor een extra bescherming tegen krassen en vuil. Het zorgt ook voor een compleet unieke uitstraling van uw horloge. De coating kan net het verschil maken tussen gewoon een horloge en een bijzonder horloge.
Er zijn verschillende soorten coatings die in de horloge-industrie gebruikt worden. Elke coating heeft zo zijn eigen eigenschappen en zijn voor- en nadelen. We zullen er in dit artikel wat dieper op in gaan.
Wat alle coatings met elkaar gemeen hebben is dat ze zorgen voor bestendigheid tegen krassen en beschadigingen, ze zorgen voor duurzaamheid en verhogen de esthetische uitstraling van het horloge.
Is uw horloge beschadigd of wilt u uw horloge zijn oude glans weer teruggeven? Juwelier Jos helpt u met uw horloge reparaties.
De verschillende coatings in de horloge industrie
1. PVD (Physical Vapor Deposition) Coating
Dit is een methode waarbij de coating op het oppervlak van het horloge wordt aangebracht door middel van verdamping en condensatie van metaalatomen. Dit gebeurt in een vacuüm omgeving.
Het zorgt voor een zeer dunne maar sterke coating die bestand is tegen krassen en slijtage. Ook biedt deze laag bescherming tegen corrosie en het geeft meer draagcomfort omdat het oppervlak gladder is. Bovendien is een groot voordeel van deze methode dat het het milieu niet belast.
In de horloge-industrie wordt deze coating vooral gebruikt voor kasten van sporthorloges. Deze coating wordt meestal in het zwart aangebracht, alhoewel het ook mogelijk is om een goudkleurige PVD-coating aan te laten brengen. Dan heet het proces PVD gold-plating. Het mengsel wordt dan aangevuld met fijne gouddeeltjes.
2. DLC (Diamond-Like Carbon) Coating
Dit is een variant van PVD-coating waarbij koolstofatomen worden gebruikt om een harde en duurzame laag te creëren die vergelijkbaar is met diamant. Deze coating wordt ook in een vacuüm omgeving aangebracht. In plaats van verdamping (als bij PVD coating) wordt deze c/oating aangebracht via een ionisatieproces.
Deze coating biedt ook uitstekende bescherming tegen krassen en slijtage en kan worden aangebracht op verschillende soorten materialen zoals roestvrij staal, titanium en keramiek. Omdat het aangebracht laagje zeer dun is, wordt het horloge niet zwaarder en zal het laagje ook de beweging van het horloge niet hinderen.
3. Keramische Coating
Hierbij wordt een keramisch materiaal aangebracht op het oppervlak van het horloge. Dit zorgt voor een harde en krasbestendige laag die tegelijkertijd licht en comfortabel is om te dragen. Nadat het oppervlak zorgvuldig gereinigd is zal er een dun laagje keramische coating op het horloge worden gespoten of met een speciale borstel aangebracht. Dan wordt de coating verhit waardoor het laagje hard wordt. De keramische laag kan vermengd worden met andere metalen of materialen om een unieke kleur of afwerking te creëren.
Deze coating wordt vaak voor zijn esthetische uitstraling gebruikt op luxe horloges. Het beschermt het horloge en zorgt ervoor dat het horloge er nieuw uit blijft zien, ook na jarenlang gebruik.
4. Anodisatie
Dit is een elektrochemische methode waarbij een oxidelaag op het oppervlak van het metaal wordt gecreëerd.
Het horloge wordt onderdompelt in een elektrolytenoplossing. Door toevoeging van een elektrische stroom ontstaat er een beschermende laag op het metaal.
De oxidelaag kan verder, door het gebruik van metalen zouten, ingekleurd worden. Deze kleuren variëren van zilverachtige en gouden tinten tot felle kleuren zoals blauw, groen, rood en paars.
Deze methode wordt vaak gebruikt op aluminium legeringen en titanium en wordt veel gezien bij duikhorloges, militaire horloges en sportieve horloges.
5. Galvaniseren
Dit lijkt erg op de anodisatie. Er wordt ook gebruik gemaakt van een elektrolytenoplossing en elektrische stroom om een beschermend laagje aan te brengen. Het verschil is dat anodisatie gebruikt wordt op metalen zoals aluminium en titanium en galvaniseren wordt gebruikt om metalen zoals koper, zilver en goud aan te brengen op andere metalen.
6. Galvaniseren met rodium
Rodium valt op door zijn opvallende witte glans en zijn luxe uitstraling. Het wordt in de horlogeindustrie vaak gebruikt op horlogekasten, horlogebanden en andere metalen onderdelen van horloges.
Het proces is hetzelfde als het galvaniseren. Alle bevat de elektrolytische oplossing rodium in plaats van bijvoorbeeld goud of zilver.
Ook rodium zorgt voor een uitstekende bescherming tegen krassen en beschadigingen. Het is hard, robuust, verkleurd niet en blijft glanzend. Het is een standaard proces voor het coaten van wit goud, maar het wordt ook wel gebruikt voor edelstaal en geel goud.
7. Vermeil: het goedkope broertje van de coatings
Ook dit is een elektrolytisch proces maar deze keer wordt een dun laagje goud aangebracht op zilver. De basis moet altijd zilver zijn om vermeil te heten en het gouden laagje moet minimaal 2,5 micron dik zijn.
Het is anders dan gold-plating: Dit kan namelijk op elk metaal aangebracht worden.
Omdat het goud op zilver is, zal een vermeil sieraad goedkoper zijn dat een sieraad van massief goud terwijl het toch dezelfde uitstraling heeft.
Kan een coating later nog aangebracht worden?
In het geval dat uw horloge geen coating heeft, of u zou een andere coating op uw horloge willen, dan is het mogelijk om naderhand nog een van bovenstaande coatings aan te laten brengen. De luxe horloges van tegenwoordig hebben geen extra coating nodig. Deze uurwerken zijn bij de
fabricage al krasbestendig en resistent gemaakt.
Hoe duur is het om een PVD coating aan te laten brengen?
De kosten voor de verschillende coatings hangen af van factoren zoals het type metaal, de grootte van het horloge (en daarmee ook de hoeveelheid van de coating), de kleur en de afwerking. Bovendien is er een verschil in kwaliteit. Grof gezien kunnen de kosten variëren tussen de €50 en €2000.
Een groot verschil zoals u kunt zien. Het is daarom aan te raden om zich goed te laten informeren over de verschillende processen, wie welke coatings aanbiedt en welke kwaliteit uw voorkeur heeft. Bedrijven die in het coaten van horloges gespecialiseerd zijn, zullen voor de verschillende opties een kostenopgave kunnen verzorgen.