0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Saffier betekenis

De vroegere betekenis van de saffier was dat de saffier de eigenaar kracht en onsterfelijkheid zou geven. Bovendien was de saffier een symbool van rijkdom.

Wilt u een saffier in uw sieraad?

In ons atelier ontwerpen we unieke sieraden waarin we een saffier of andere edelsteen voor u kunnen verwerken.
Alle soorten en maten zijn te bestellen. We ontwerpen uw sieraad geheel naar uw persoonlijke wens. We nemen graag de tijd om u persoonlijk te adviseren.

Leuk weetje:

De saffier is een kostbare edelsteen met een grote populariteit. Hij behoort tot de “Big Five” (de vijf groten) van populaire edelstenen met op de eerste plaats uiteraard de diamant, gevolgd door robijn, saffier, smaragd en jade.

De betekenis van de naam saffier

Het is niet duidelijk waar de naam saffier vandaan komt. Het zou uit het Griekse sáppheiros of het Latijnse sapphires kunnen komen; beide betekenen “blauwe steen“.

In het Sanskriet sanipriyam betekent het “Lieveling van Saturnus” en in Babylonische sipru betekent het “krassend“. Dit is een adequate beschrijving omdat de saffier na diamant de hardste steen ter wereld is..

Geschiedenis van sieraden met saffier

Saffieren werden pas tijdens de Middeleeuwen gebruikt in sieraden. De zeer bijzondere stersaffier werd gebruikt om een verloving of een huwelijk te bezegelen. Het was een steen die door rijken en bisschoppen werd gedragen.

Tegenwoordig is de betekenis van saffier dat de steen de band versterkt als deze gegeven wordt aan een geliefd persoon. De saffier zou de liefde, waarheid en zuiverheid bevorderen. Ook laat de saffier zich goed combineren met goud, zilver of andere edelmetalen.

Door het intense blauw van de saffier laat een sieraad met saffier zich goed combineren met verschillende kledingstijlen. Saffier wordt gevat in hangers, ringen en oorbellen. Wij verwerken saffieren regelmatig in verschillende sieraden.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.

Andere kleuren saffieren

De kleur van de saffier is hoofdzakelijk blauw, variërend van korenbloemblauw tot kleurloos en gele, roze, violette en groene saffieren. Hoe intenser de diepblauwe kleur is hoe hoger de saffier wordt getaxeerd. De korenblauwe kleur is de kleur van de hoogste kwaliteit.

De oranje saffier wordt vaak gebruikt in speciale sieraden. Zo heeft Koningin Maxima een oranje saffier in haar verlovingsring.

Behalve de eenkleurige saffieren zijn er ook saffieren die meerdere kleuren bevatten. Deze zijn minder waard dan de blauwe saffieren.

De saffier heeft ook veel betekenis voor de gezondheid, zowel spiritueel, mentaal als fysiek.

Leuke weetjes:

  • Vroeger werden alle blauwe stenen “saffier” genoemd. Pas in de 19e eeuw werden ze samen met de robijn in de korundgroep ingedeeld.
  • Volgens de rabbijnse traditie was de saffier de steen waarop de 10 geboden werden geschreven
  • In Thailand is de saffier een van de negen edelstenen van de “Orde van de Negen Edelstenen”.

Hoe ontstaat saffier?

Meestal ontstaat saffier op plaatsen waar weinig silicium aanwezig is. Het kan direct ontstaan na bijvoorbeeld de uitbarsting van een vulkaan. Als het aluminiumrijke magma afkoelt kan de saffier ontstaan.
De saffier ontstaat tevens in metamorf gesteente dat zich normalerwijs op zo’n 30 km onder de aardkorst bevind. Ook hier is veel aluminium aanwezig en weinig silicium. Door toevoeging van vloeistoffen kunnen saffier kristallen ontstaan.

De verschillende metalen in de aardkorst geven de saffieren hun kleur. Als er ijzer bij het ontstaan komt wordt de saffier geel en titanium maakt de saffier blauw.

Leuk weetje:

Een saffier komt in vele kleuren voor; geel, roze, paars, groen en perzik. In rood komt de saffier niet voor. De rode kleur ontstaat door een combinatie met chroom. Dan heet de saffier geen saffier maar robijn.

Waar wordt saffier gevonden?

De saffier werd sinds de oudheid gevonden in Sri Lanka. Tegenwoordig worden saffieren gedolven in Thailand, India, China Madagscar, Oost-Afrika en ook in Australië en in Montana (Verenigde Staten). Saffier komt voor in kalksteen, marmer, basalt of pegmatiet.

Hoe wordt de saffier meestal geslepen?

De natuurlijke vorm van de saffier is een zeshoekige kristal. Dit zet de goudsmid aan om slijpvormen als cabochon (kussenvorm), ovaal, peervorm of rond te gebruiken.

Door het gebruik van de juiste slijpvorm komt de natuurlijke kleur van de saffier tot leven.

Hoe kan ik het beste een sieraad met een saffier verzorgen?

Het is aan te raden uw sieraden met edelstenen separaat van elkaar te bewaren aangezien de ene edelsteen de andere zou kunnen beschadigen. Wees ook voorzichtig met warm water en chemicaliën.

Uw sieraad met saffier kan vakkundig worden gereinigd met stoomreiniging of met een ultrasone reiniging.

In ons atelier van Memorie Sieraden wordt uw sieraad met edelstenen door ons vakkundig, ambachtelijk en met zorg gereinigd en voorkomt u schade aan uw sieraad of edelstenen. Na reiniging straalt uw sieraad weer als nieuw, gemiddeld duurt dat tussen de 2 en 3 weken.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.

Leuke weetjes:

  • Een saffier kan alle kleuren van de regenboog hebben
  • Padparadcha is de naam voor een zalmroze-oranje saffier. Het is het Singaleze woord voor lotusbloem 
  • Een saffieren pen wordt gebruikt bij haarimplantaties. Dit omdat een saffier zijn scherpte niet verliest, hard en duurzaam is en tevens antibacterieel is. Dit is in tegenstelling tot een metalen mesje.
  • Apple gebruikt saffierglas ter bescherming van zijn iPhones. Het is kunstmatig saffier dat krasbestendig is.
  • Lady Diana kreeg van Prins Charles een verlovingsring met een 12 karaat grote saffier omringd met 14 diamanten. Dezelfde ring werd aan Kate Middleton doorgegeven door prins William, toen hij Kate ten huwelijk vroeg
  • De Kroonjuwelen van het Engelse koningshuis bezit een enorme roosgeslepen donkerblauwe saffier genaamd: St. Edward’s Sapphire. Deze saffier is gemonteerd in het Maltese kruis aan de bovenkant van de keizerlijke staatskroon
  • Er zijn een aantal beroemde saffieren, zoals
    • De Ster van India, één van werelds grootste geslepen stersaffieren 563,35 karaat
    • De Middernachtster, een zwarte stersaffier
    • De Ster van Azië, een stersaffier van 350 karaat die zich op dit moment in Washington bevindt.
    • De Ophir saffier is de grootst saffier die ooit is gevonden. Hij weegt 31.308 karaat!

Een saffier komt in vele kleuren voor; geel, roze, paars, groen en perzik. In rood komt de saffier niet voor. De rode kleur ontstaat door een combinatie met chroom. Dan heet de saffier geen saffier maar robijn.