Wij zijn telefonisch bereikbaar tussen 10:00 en 12:00 uur en 13:00 en 16:00 uur.

0182 – 78 63 38

jos@juwelierjos.nl

Lange Tiendeweg 17, 2801 KD Gouda

Slijpvormen van edelstenen

Het slijpproces onthult de ware schoonheid van ruwe edelstenen en biedt talloze mogelijkheden wat betreft de vorm. Daarom hebben we een lijst samengesteld van zowel veelvoorkomende als minder gangbare slijpvormen van edelstenen.

U bent welkom in onze winkel in Gouda als u een edelsteen wilt uitzoeken voor een op maat gemaakt sieraad.We zullen u een groot aantal edelstenen met verschillende slijpvormen laten zien. 

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Belangrijke Informatie over afspraak gaatjes schieten: Beide oren tegelijk schieten we alleen op dinsdag; op andere dagen schieten we de gaatjes om en om. We nemen contact met u op om uw afspraak te bevestigen of indien nodig te verplaatsen.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.

Wat wordt er bedoeld met het slijpsel of de slijpvormen van edelstenen?

Slijpsel of slijpvormen zijn de vormen waarin de edelstenen worden geslepen. Dit wordt zowel handmatig als machinaal gedaan met behulp van slijpschijven en laser. Zeker bij grotere en kostbare stenen wordt het slijpen ambachtelijk gedaan en niet machinaal. De kleinere stenen worden vaker machinaal geslepen.

Het slijpsel bepaalt in grote mate de schittering en daarmee de lichtweerkaatsing van de edelsteen. Bij het slijpen zijn er drie onderdelen die een rol meespelen:

  • verhouding
  • symmetrie 
  • afwerking.

Het slijpsel is tevens een van de 4 C’s die de waarde bepalen van een edelsteen.

De 4 C’s zijn:

  • Carat (karaat)
  • Clarity (zuiverheid)
  • Colour (kleur)
  • Cut (slijpsel)

Daarnaast bestaat de slijpkwaliteit uit drie factoren. Deze factoren zijn gebaseerd op hoe het licht in de steen weerkaatst wordt. De eerste factor is de briljante. Dit is de weerkaatsing van het witte licht aan het oppervlak en in de diamant. De tweede factor is het vuur. Dit zijn de verschillende kleuren die verschijnen als het invallende licht weerkaatst wordt in de steen. De derde factor is de schittering. Dit zijn de licht- en donker flitsen die men ziet als de diamant wordt bewogen.

De meeste slijpvormen zijn op alle edelstenen toe te passen. Echter, de diamant is de hardste edelsteen die er bestaat en daardoor kunnen in een diamant de meeste vormen geslepen worden. Hoe het komt dat de edelsteen zo hard is kunt u lezen in het artikel Hoe ontstaat diamant?

De bekendste slijpvormen van edelstenen

Briljant slijpsel

Dit slijpsel heeft 57 facetten en deze zorgen ervoor dat 70% van het invallende licht wordt teruggekaatst aan de bovenkant van de diamant. Dit zorgt voor een prachtige schittering. Dit is het meest voorkomende slijpsel en de vorm is rond.

Fire cut slijpsel

Dit slijpsel heeft 74 facetten en is een moderne voortzetting van het traditionele briljant slijpsel. Door het perfecte slijpen heeft dit slijpsel 20% meer schittering, glans en kleur.

Prinses of baroness slijpsel

Dit slijpsel heeft 76 facetten en is vierkant van vorm. De schittering is daardoor nog groter dan bij het briljant slijpsel. Omdat de edelsteen in het vierkant is geslepen komt deze ook moderner over.

Baguette-slijpsel

Het baguette slijpsel heeft 14 facetten en de vorm is langwerpig en met rechte hoeken geslepen. Doordat dit slijpsel minder facetten heeft wordt het vaker gebruikt in combinatie met grotere “hoofdstenen”. Door de combinatie van beide slijpsel komt deze vorm extra tot zijn recht.

​Hartvormig slijpsel

Een edelsteen die in hartvorm is geslepen heeft 59 facetten en lijkt op twee in peervorm geslepen diamanten.

De wat minder bekende slijpvormen

Hearts & Arrows

De Hearts & Arrows is een niet veel voorkomende vorm van slijpsel, ook omdat niet elke edelsteen hiervoor geschikt is en het slijpen een enorm vakmanschap vereist. Het is een symmetrisch slijpsel waarbij, als men de steen van boven bekijkt acht pijlen ziet en als men de steen van beneden bekijkt 8 hartjes ziet.

Asscher vorm

Deze vorm werd vernoemd naar diamantslijper Joseph Isaac Asscher. Het is een slijpsel gebaseerd op het emerald slijpsel en het heeft 16 facetten en het was ´s werelds eerste gepatenteerde slijpvorm voor diamanten. Dit slijpsel zit tussen een emerald en een cushion slijpsel in. Door deze manier van slijpen heeft de edelsteen veel schittering. Dit slijpsel was populair in het begin van de 19e eeuw en voor personen die houden van art deco is dit een ideaal slijpsel. Bovendien is het een slijpvorm die niet vaak voorkomt.

Cabochon slijpsel

Behalve de diamant werden vroeger de meeste edelstenen in deze vorm geslepen. De onderkant is vlak of licht gebogen en vaak ongepolijst. De bovenkant werd bol geslepen. Door dit egale en ronde oppervlak kreeg het sieraad een tijdloze vintagelook.

Cushion, bolsjewiek of oude mijnslijpsel

Dit slijpsel werd in de 18e eeuw ontwikkeld en zoals de naam aangeeft lijkt dit slijpsel op een kussentje. Deze slijpvorm kan zowel vierkante als rechthoekige afmetingen hebben en wordt in grote facetten geslepen. Dit slijpsel wordt graag gedragen door vrouwen die er elegant en gracieus uit willen zien.

​Markies of navette slijpsel

Het markies slijpsel is een variant op de briljantvorm en ziet er puntig ovaal uit. Het verhaal achter deze steen is dat deze vorm werd uitgevonden in opdracht van de Franse koning Lodewijk de XVe. Hij wilde dat de steen op de lippen van zijn geliefde zou lijken, de marquise de Pompadour. Dit slijpsel is populair voor gekleurde diamanten, alhoewel het ook wel gezien wordt bij kleurloze diamanten. Door de vorm van dit slijpsel lijken de vingers van de draagster slanker.

​Emerald of trapslijpsel

Ondanks dat u bij “emerald slijpsel” misschien denkt aan een smaragd betekent dit ook een geometrische slijpvorm voor een diamant. Leuk weetje: deze vorm van slijpen werd vroeger in eerste instantie gebruikt voor het slijpen van gekleurde edelstenen en pas later werd deze vorm van slijpen toegepast op diamanten. De afmetingen voor dit slijpsel zijn voor elk mineraal anders en tegelijkertijd wordt geprobeerd om de edelsteen zo groot mogelijk te houden. De facetten lopen zowel aan de boven- als aan de onderkant evenwijdig. Dit slijpsel wordt vaak toegepast op smaragden.

​Peer, pearl drop, pendeloque, traan of regendruppel slijpsel

Dit slijpsel is een combinatie van het briljant slijpsel en het marquise slijpsel en heeft 58 facetten. Het slijpen in deze vorm kan in verschillende ratios worden gedaan. Dit betekent dat de ronde kant korter of breder kan zien. Afhankelijk van het slijpsel wordt de peer geslepen edelsteen in oorbellen of in een collier gebruikt. Deze vorm wordt wordt vaak gebruikt in oorbellen.

Ovaal

Dit slijpsel heeft 58 facetten waarvan 8 facetten op de kroon en 4 tot 8 facetten op het paviljoen (de onderkant) van de edelsteen. De diamantslijper beslist hoe de facetten toegepast worden. Hij kan kiezen uit grote of kleine facetten en korte of lange facetten. Het aantal facetten uit zich dan ook weer in de schittering en reflectie.

​Radiant of fancy slijpsel

Dit slijpsel, een wat modernere vorm, is een combinatie van de emerald en de ronde briljant vorm. Dit uit zich in veel vuur en een prachtige schittering. Dit slijpsel heeft 70 facetten en wordt vierkant of rechthoekig geslepen. Het is ook een slijpsel wat geschikt is voor gekleurde diamanten.

Trilliant

De drie zijden van dit slijpsel zijn allemaal even lang. Het heeft 50 facetten en dit slijpsel heeft weinig materiaalverlies. Vaak worden de zijden wat afgerond om de steen wat minder hard te laten lijken. Dit slijpsel is meestal een zijdiamant, en wordt bijna tot niet gebruikt als solitaire diamant.

De roos of rosette slijpsel

Er zijn twee bekende vormen van het roos slijpsel: De Amsterdamse roos die 24 facetten heeft en de Antwerpse roos die 12 facetten heeft. Dit slijpsel bestaat ook met 9 facetten. Deze slijpvorm heeft driehoekige facetten die symmetrisch geplaatst zijn. De edelsteen heeft een platte onderkant, in plaats van de puntige onderkant van het diamant slijpsel. Ook dubbele rozen zijn bekend, hierbij zijn zowel de onder- als de bovenkant voorzien van hetzelfde aantal facetten.

Peonia

Dit slijpsel heeft 88 facetten waardoor er een enorme schittering ontstaat. Door dit slijpsel lijkt de steen dan ook op een pioenroos.

Achtkant

Het achtkant slijpsel werd gebruikt voordat men het diamant slijpsel had ontdekt. Dit slijpsel heeft aan de bovenkant en de onderkant 8 facetten.

Selecteer waar u voor komt, de gewenste datum en het tijdstip. Vul uw contactgegevens in en bevestig uw afspraak.

Belangrijke Informatie over afspraak gaatjes schieten: Beide oren tegelijk schieten we alleen op dinsdag; op andere dagen schieten we de gaatjes om en om. We nemen contact met u op om uw afspraak te bevestigen of indien nodig te verplaatsen.

Heeft u nog vragen? Stuur een mail naar jos@juwelierjos.nl of bellen naar 0182 – 786 338.